НОВИНИ

Търсят се доброволци за ремонта на дома за възрастни в Рояк

bnt avatar logo
от БНТ
12:22, 03.12.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Започва разчистването на отломките в Дома за възрастни хора в село Рояк, където пожар отне живота на 9 души. Екип на БНТ-Варна първи влезе в опожарената сграда. Собствениците на дома разчитат на помощта на доброволци, за да започне ремонтът на покрива по-скоро. Според тях, ако времето позволи, след два месеца възрастните хора ще могат да се върнат по стаите си.

Собствениците на дома разчитат на помощта на доброволци, за да започне ремонтът на покрива.

12 дни след пожара гледката в Дома за стари хора все още е ужасяваща. Щетите от огнената стихия са големи. Преди да започне ремонта обаче, трябва да се разчистят отломките.

"Ще влязат майстори, които да разчистят тотално конструкцията и всичко, което е изгоряло, всички отломки, за да може да се започне и самият ремонт и възстановяване", каза Милена Мазурик, управител на дома.

Най-засегнат от огнената стихия е третият етаж на сградата, където са били настанени загиналите в пожара. Голяма част от покривната конструкция е изгоряла и е напълно разрушена след пожара.

По време на ремонта ще се подменят около 200 квадратни метра от покривната конструкция.

"Имаме ориентировъчна сметка за възстановяване на покрива, която е около 70 000 лева. Оттук нататък всичко ще бъде съсредоточено върху възстановяването и ремонта, така че всеки, който има желание да помогне, е добре дошъл", обясни Мазурик.

Хора от цялата страна продължават да правят дарения, но те са за ремонтните дейности.

"Един човек дари боя. Звъннаха ни от един манастир, че искат да дарят дървен материал. Мисля, че съпричастността продължава, за което съм много благодарна и признателна. Вярваме, че наистина с общи усилия и с помощта на хората, които имат открити сърца, ще успеем в срок и максимално благоприятно да завършим възстановяването на дома", заяви директорът на дома.

Докато продължава ремонта, оцелелите след пожара са подслонени в общинския хотел в село Аспарухово. Там те могат да останат през цялата зима.

Репортер: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експеримент на БНТ на пътя Русе - Бяла: Защо го наричат "Пътят убиец"?
Експеримент на БНТ на пътя Русе - Бяла: Защо го наричат "Пътят убиец"?
Тленните останки на загиналите на АМ "Струма" пристигнаха в Скопие
Тленните останки на загиналите на АМ "Струма" пристигнаха в Скопие