НОВИНИ

Експерт напомня: На празници стават най-тежките инциденти, шофирайте внимателно

bnt avatar logo
от БНТ
08:57, 22.12.2020
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Безопасно пътуване означава да тръгнем и да стигнем живи, без да подлагаме на риск собствения си живот, живота на останалите участници в движението и съответно на нашите спътници, това заяви в "Денят започва" Диана Русинова от Европейския център на транспортни политики.

Тя съобщи, че с около 25% са редуцирани тежко ранените, а също и жертвите на катастрофи през изминалата година.

Русинова припомни, че по време на големи празници ставаме свидетели на най-тежките и зловещи инциденти, което се дължи на употребата на повече алкохол и други упойващи вещества.

Тя посъветва младите водачи да избягват да пътуват в тъмната част на деня. Призова шофьорите да проявяват търпение, когато на места се получат задръствания.

Диана Русинова посочи, че февруари на изтичащата година е месецът с най-малко жертви на пътя. Освен това юни и юли също отбелязаха спад на пътните инциденти.

Тя подчерта, че констатиран проблем е придвижването на гастарбайтерите от Германия към Турция.

"Проблемът с тях е, че карат в колони с много автомобили. Обикновено карат на магистрала в лявата лента, спират внезапно, не пускат никого да минава между тях, нарушават много грубо правилата за движение", обясни Русинова.

Тя подчерта, че има много методи, с които да не се допуска струпването им на едно място. Полицията ще направи необходимото.

Русинова изтъкна и проблема с маркировката. По него се работи вече. Трябва да се създава инфраструктура, която способства водачите да остават живи, когато се допускат грешки на пътя.

Разсейването също е фактор, който води до тежки инциденти.

Тя отбеляза, че има напредък по отношение на това хората да си слагат децата в столчета по време на пътуване. Диана Русинова подчерта, че умората не бива да се подценява и човек трябва да сяда отпочинал зад волана.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 350 български превозвачи са в капана на блокадите във Великобритания
Близо 350 български превозвачи са в капана на блокадите във Великобритания
Акад. Петрунов: Няма основание да се съмняваме в ефективността на ваксината засега
Акад. Петрунов: Няма основание да се съмняваме в ефективността на ваксината засега