НОВИНИ

Експерт: Не бързайте да натиснете линка, когато получите спешен имейл

bnt avatar logo
от БНТ
07:30, 07.07.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Най-модерните измами в интернет са фокусирани повече върху компании, които предоставят услуги на други компании. Тези фирми напоследък стават често обект на атаки, тъй като техните клиенти са стотици фирми, коментира в "Денят започва" Пламен Тошев, управител на компания за киберсигурност.

От друга страна, кражбата на финансови средства от отделните хора винаги са били модерни - от банковите ни карти. Методите са чрез инсталиране на софтуер. Напоследък по-модерният метод е да ни инсталират някаква програма, която ни криптира компютъра, след което искат откуп, обясни експертът.

"Индивидуалните хора в една компания винаги са най-честият обект на атака. Прониквайки през един човек, като се използват неговите слаби познания за работа в интернет пространството, хакерите достигат до информацията на цялата компания. Фишинг имейлите са много популярно средство за това нещо. Когато получим имейл от някаква финансова институция и особено когато изглежда доста спешен е хубаво да проверим два пъти информацията, преди да кликнем върху линковете", обясни експертът.

Ако сте натиснали на линка в имейла, важно е да не въвеждате лични данни за достъпа до съответния сайт. Ако не сте отворили линка, няма място за притеснение, уточни Пламен Тошев.

По думите му друг много сериозен риск са безплатните wi-fi мрежи.

Безопасността в интернет пространството е като тази в реалния свят. Ние учим децата си да заключват вратите, да слагат ключовете на безопасно място, слагаме си блиндирани врати, по същия начин трябва да подходим и към интернет мрежата, коментира експертът.

Рискове винаги има, въпросът е човек да си зададе въпроса доколко е готов да го поеме и какво рискува, допълни още той.

Още за отговорното поведение в мрежата - вижте във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Звезди без маски по червения килим на фестивала в Кан
Звезди без маски по червения килим на фестивала в Кан
Аржентина и Бразилия на финал за Копа Америка
Аржентина и Бразилия на финал за Копа Америка