НОВИНИ

Трима арестувани след стрелба срещу известен разследващ журналист в Амстердам

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:23, 07.07.2021 (обновена)
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Слушай новината

Опит за убийство в Нидерландия - тази нощ Петер де Врийс - един от най-известните разследващи журналисти в страната, беше прострелян. 64-годишният де Врийс е известен с работата си по разкриване на дейността на подземния свят в страната. Получавал е множество заплахи за живота си. Минути преди покушението, журналистът е участвал в телевизионно предаване. В момента той е в болница с опасност за живота.

Вторник вечер в центъра на Амстердам - 5 изстрела са произведени в непосредствена близост до сградата на нидерландската телевизия RTL. Мишената - 64-годишният популярен разследващ журналист Петер де Врийс. Обичан от нидерландците, недолюбван от мафията. Един от куршумите го улучва в главата. Лекарите се борят за живота му, но не бързат да дават прогнози.

"Малко преди 19.30 ч. бяхме уведомени за стрелба на площад Лейдсеплейн, близо до изхода на телевизия RTL. Нападателят е стрелял от упор. Де Врийс е открит от случайни минувачи, скоро при него са отишли и негови колеги от телевизията. Ранен е тежко и е настанен в болница", посочи Франк Паул, директор на полицията в Амстердам.

Очевидци успяват да дадат ценни сведения на разследващите, включително за предполагаемата кола, използвана за бягство. Автомобилът е издирен и двамата мъже в него са арестувани. Предполага се, че единият от тях е извършителят на покушението. В друга част на Амстердам е арестуван и трети заподозрян за нападението срещу журналиста.

"Петер де Врийс е национален герой за всички нас. Той е един необичайно смел журналист. Неуморен в търсенето на справедливост. Независим, истински свободен. Застъпва се за хората в нужда, изправя на нокти разследващите органи. Това, което се случи, е брутален акт, дело на страхливци", отбеляза Фемке Халсема, кмет на Амстердам.

Де Врийс има дълга и богата кариера - носител на награда "Еми" за едно от своите разследвания. Има контакти както в подземния свят, така и в сферата на правораздаването. Пътят му към славата започва още в началото на 80-те, когато работи по отвличането на алкохолния бос Фреди Хайникен.

Снимка: БГНЕС

По-късно похитителите отправят заплахи за живота на журналиста. Де Врийс работи и като юрист-консулт, включително с прочут свидетел по дело срещу наркобарон. Предишният адвокат на въпросния свидетел, беше убит през 2019 г.

Премиерът Марк Рюте определи нападението като шокиращо и непонятно. По думите му това не е просто нападение срещу един смел журналист, а атака срещу свободните медии. Нидерландия е на шесто от 180 места в света в класация на "Репортери без граници" за свобода на словото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тропическата буря Елза се превърна в ураган
Тропическата буря Елза се превърна в ураган
ЕП призова България, Румъния и Хърватия да бъдат приети в Шенген
ЕП призова България, Румъния и Хърватия да бъдат приети в Шенген