НОВИНИ

Социолозите за паралелното преброяване: Проблеми и очаквания

Милена Кирова
от Милена Кирова
21:05, 06.07.2021
Чете се за: 03:12 мин.
Избори 2023
Слушай новината

Социолозите призовават хората да се спират при техните анкетьори и да участват в екзитпола. Казват, че така се гарантира прозрачността на вота. Социолозите са изпратили и писмо до ЦИК, като очакват ясни инструкции към секционните комисии как да съдействат на агенциите за паралелното преброяване.

Колкото време отнема гласуването, толкова е нужно и за екзитпола. За представителната извадка анкетьори ще приканват на изхода на някои секции хората да повторят своя вот анонимно чрез кратка анкета, която пускат в урна.

"Това е извадково, прогнозно изследване, базирано на декларациите на хората. То достига една много голяма извадка - 7000 - 8000 души поне, но все пак това е изследване на това, което хората казват, че са направили. Тоест на него не би трябвало да се гледа като на някаква свръхточна прогноза и все пак екзитполът е възможно най-добрият инструмент, благодарение на който ние знаем какво се е случило в края на изборния ден", заяви Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл".

Промените в Изборния кодекс не се отразяват на работата за екзитпола, отчитат социолозите.

"От гледна точка на активността на избирателите би могло да даде някакво отражение. От гледна точка на организацията в самите секции също би могло да се отрази и това респективно индиректно да рефлектира и върху желанието или нежеланието на избирателите да участват в екзитпола", допълни Геновева Петрова от "Алфа Рисърч".

Социолозите очакват паралелното преброяване от машинния вот да е бързо и точно. Имат обаче известни притеснения.

"Първо се надявам, че комисиите ще бъдат достатъчно добре обучени как трябва да отчетат резултатите при различните сценарии. Сега в идеалния вариант, когато машините работят - те трябва да направят разпечатка, няма това броене на бюлетини, няма това обявяване на глас на резултатите или поне не се изисква изрично, така че ние разчитаме на нашите анкетьори също да получат копие от разпечатката от машината, финалната или съответно от другия вид протокол, който комисията ще трябва да попълва, в случай на промяна по някаква причина на начина, по който се гласува", каза още Геновева Петрова.

"В една секция може да има една машина, в друга - две машини, в трета секция може да няма машини. Случаите ще са различни", добави Първан Симеонов.

Затова социологическите агенции вече са изпратили писмо до ЦИК и очакват ясни инструкции за съдействие на анкетьорите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каталуния връща част от ограниченията - ръст на COVID случаите
Каталуния връща част от ограниченията - ръст на COVID случаите
През нощта валежите почти навсякъде ще спрат
През нощта валежите почти навсякъде ще спрат