НОВИНИ

Прокуратурата: Образувани са 24 досъдебни производства, свързани с изборния процес

bnt avatar logo
от БНТ
18:25, 06.07.2021
Чете се за: 02:07 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

От прокуратурата съобщиха, че са образувани 24 досъдебни производства за предлагане на имотна облага с цел склоняване да се упражни избирателното право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция.

По постъпили сигнали от граждани ДАНС и МВР са образувани и над 200 преписки. Наблюдаващите прокурори са възложили на полицията да извършат проверки за изясняване на твърденията в сигналите.

От МВР пък отчетоха, че от началото на месеца до вчера, са извършени инспекции на над 2000 места, за които е имало информация, че в тях се извършва купуване и продаване на гласове.

МВР провери над 6600 лица при акцията срещу купуването на гласове

Проверени са близо 7000 лица от криминалния контингент. Установени са 644 лица, които са се утвърдили като местни лидери на групи, влияещи на изборния процес. Близо 700 са задържаните за срок до 24 часа.

"В прокуратурите на територията на страната към 10.00 часа на 6 юли 2021 г. са образувани 222 преписки по постъпили сигнали от граждани, ДАНС и органите на МВР, съдържащи данни за нарушение на политическите права на гражданите. Образувани са общо 24 досъдебни производства – за предлагане на имотна облага с цел склоняване да се упражни избирателното право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция."

"За периода от 1 до 5 юли включително са извършени инспекции на общо 2173 места, за които е имало информация, че в тях се извършва купуване и продаване на гласове, проверени са 6691 лица от активния криминален контингент. Установени са общо 644 лица, които са се утвърдили като местни лидери на групи, влияещи на изборния процес. За срок до 24 часа са задържани 669 лица."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След акцията в квартал "Столипиново": Прокуратурата разследва купуване на гласове
След акцията в квартал "Столипиново": Прокуратурата разследва купуване на гласове
Има ли риск от бракуване на ваксини - България е използвала едва една трета
Има ли риск от бракуване на ваксини - България е използвала едва една трета