НОВИНИ

За над 100 заболявания ще се издава пожизнен ТЕЛК

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:38, 06.07.2021
55759
Чете се за: 03:45 мин.
Още
Слушай новината

Здравният министър предлага промяна в ТЕЛК правилата за 100 диагнози - вече да се минава само веднъж пред лекарска комисия и решението да важи до живот. Така повече хора с необратими заболявания ще имат пожизнен ТЕЛК и инвалидна пенсия и няма да се налага на онкоболни, диабетици и трансплантирани да доказват състоянието си многократно. Предложението изненада социалните партньори.

3-годишната Марая е с трансплантиран черен дроб. Всеки ден пие лекарства, за да не отхвърли присадения орган.

"Няма да им израсне нов орган или органът да стане като техен. То си е химия и се получават други странични ефекти", обясни Анита Георгиева - председател на Асоциацията на чернодробно трансплантираните.

Семейството е от Ловеч. Вече два пъти пътували до София да водят Марая на ТЕЛК.

"Сега в момента ТЕЛК-ът ни е само за 1 година, който изтича на 1 август и трябва отново да се явяваме. Отново събиране на документи, прегледи по София", допълни Анита Георгиева.

Изненадващо служебният здравен министър предложи повече хора с необратими увреждания да получават пожизнено решение от ТЕЛК. Сред тях са онкоболни, трансплантирани и диабетици.

"Да не се налага, както е сега, на всеки 3 години да се явяват за освидетелстване, за заболявания, които те ще носят до края на живота си. Слагаме край на един брадясал проблем, който се обсъжда от 10 - 15 години", уточни д-р Стойчо Кацаров.

И сега по преценка на лекарите може да бъде издаден пожизнен ТЕЛК на хора с необратими заболявания. С приемните, които предлага здравният министър, кръгът им се разширява.

Така 9-годишната дъщеря на Пепа Манева, която е с генетично заболяване няма да се явява на ТЕЛК през няколко години.

"Ще бъде голямо улеснение за пациентите, които са с необратими заболявания, както е в нашия случай. Защото това е генетично заболяване и не са измислили как да се смени енергетиката на някой човек", коментира Пепа Манева - председател на Сдружение "Фенилкетонория".

Предложението изненада социалните партньор. Бизнесът го подкрепи, а синдикатите се въздържаха, защото проектът не им беше предоставен преди извънредното заседание на тристранката. Проектът изненада и съвета на хората с увреждания.

"Притеснява ни проектът, какво е записано вътре в него. Притеснява ни и това, че не е обсъден с хората с увреждания", каза Светослав Чернев от Национална организация "Малки български хора".

Според здравния министър процедурата за обществено обсъждане не е нарушена.

"Това няма да доведе до повишаване на разходите на НОИ. От гледна точка на Здравната каса, това ще доведе до икономия на средства, тъй като няма нужда на всеки 3 години да се правят изследвания, за да се докаже, че имаш заболяване, което ти ще носиш до края на живота си", уточни д-р Стойчо Кацаров.

Хората с повече от едно заболяване с пожизнен ТЕЛК ще могат да се явяват за преосвидетелстване, ако се влошат, увери Кацаров. Още утре се очаква промените да влязат за гласуване в Министерския съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан Янев се срещна с ръководителя на мисията на ОССЕ за наблюдение на изборите
Стефан Янев се срещна с ръководителя на мисията на ОССЕ за наблюдение на изборите
Кабинетът предлага да бъде освободен зам.-шефът на разузнаването
Кабинетът предлага да бъде освободен зам.-шефът на разузнаването