НОВИНИ

До дни подписваме договор за производство на електромобили

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:29, 06.07.2021
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

140 милиона евро ще инвестира производител на електромобили у нас. Това обяви икономическият министър Кирил Петков. По думите му преговорите с компанията, която е от Европа, ще приключат до събота. Засега се знае само, че заводът няма да е в София.

602 писма за намерения от инвеститори са получили през последните три седмици от Министерството на икономиката. Оттам са обявили конкурс сред своите търговски представители в чужбина кой ще успее да привлече повече инвеститори.

"На базата на това състезателно начало нямаше търговско аташе без писмо за намерение", заяви икономическият министър Кирил Петков.

"Тези 602 писма ние ще се опитаме в много кратки срокове да конвертираме в реални сделки", допълни Стамен Янев от Българската агенция за инвестиции.

Най-голям интерес има сред инвеститорите в Германия, Австрия, Нидерландия, Италия и Република Северна Македония.

Сред проектите са идеи за инвестиции в автомобилния сектор, високотехнологични медицински изделия, системи за улавяне на въглероден диоксид, системи за съхранение на електрическа енергия, космически технологии.

"Касае се за производства, касае се за логистични центрове, касае се за разширяване и на текущи проекти, касае се и за проекти в сферата на недвижимите имоти, така че имаме доста голямо разнообразие", каза съветникът Виктор Насер.

Сред инвеститорите е и фирмата за производство на електромобили, с която се очаква да приключат преговорите в събота. Компанията е европейска и иска да инвестира над 140 милиона евро.

"Ще е ново поколение на електрически автомобили и реално е някаква бъдеща надежда и, ако в събота успеем да подпишем този меморандум, да имаме две от тези коли, паркирани пред министерството, но да видим", добави министърът на икономиката Кирил Петков.

Той показа и своята диплома от Харвард, за да разсее съмненията за нейното съществуване.

"Тук се казва, в тази малка думичка, означава, че съм завършил в топ десетте процента на моя клас", каза още Кирил Петков.

По думите на Петков любимият му преподавател е бил Майкъл Портър, като наученото от него го е вдъхновило и за състезанието за привличане на инвеститори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италия е първият финалист на УЕФА Евро 2020
Италия е първият финалист на УЕФА Евро 2020
IN MEMORIAM: Джон Лоутън и любовта му към България
IN MEMORIAM: Джон Лоутън и любовта му към България