НОВИНИ

Експерти по безопасност: какви са основните версии за трагедията на АМ "Струма"?

bnt avatar logo
от БНТ
08:57, 24.11.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Какво е причинило трагедията на автомагистрала "Струма" и как да се повиши пътната безопасност у нас. Това коментираха в "Денят започва" автомобилният състезател Румен Дунев, експертът по пътна безопасност Любка Маринова и Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Според Румен Дунев, който е посетил мястото на тежката катастрофа, на два пъти има спирачен път от автобуса - веднъж преди входа на уширението и втори път преди автобусът да се вреже в мантинелата в лявото платно. Това според Дунев показва, че шофьорът на автобуса не е бил заспал.

Дунев цитира и свидетелски разкази, според които автобусът първо се е запалил, а след това се е врязал в мантинелата.

Изключително важно за разследването е да се установи дали автобусът първо се е запалил или пожарът е предизвикан след катастрофата, изтъкна и експертът по пътна безопасност Любка Маринова.

Тя призова за по-голям контрол по пътищата през нощта от страна на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". По думите на Маринова у нас твърде рядко неизправностите в пътищата се признават за основна причина за катастрофа.

Според Илия Тодоров е напълно възможно автобусът да е пренасял гориво в багажника си, тъй като в Турция цената на бензина в момента е доста по-ниска, отколкото у нас и много хора се изкушават да натоварят туба с гориво, въпреки забраната за това.

Той отчете, че за последните 20 години над 130 души у нас са загинали в автобусни катастрофи. Според него също е необходим по-силен контрол по пътищата.

Целия разговор гледайте във видеото.

ПОДРОБНОСТИ ЗА ТЕЖКИЯ ПЪТЕН ИНЦИДЕНТ НА АМ "СТРУМА" ЧЕТЕТЕ ТУК

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Видео експеримент: Сигнализиран ли е добре фаталният участък на АМ "Струма"?
Видео експеримент: Сигнализиран ли е добре фаталният участък на АМ "Струма"?
Кметът на Перник за трагедията на АМ "Струма": Такъв ужас аз не съм виждал
Кметът на Перник за трагедията на АМ "Струма": Такъв ужас аз не съм виждал