НОВИНИ

Експерти проверяват качеството на ремонта на АМ "Тракия"

bnt avatar logo
от БНТ
08:12, 16.02.2021 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Европейският център по транспортни политики извърши инспекция на участъка от автомагистрала "Тракия", който се ремонтира в момента. Той е между Чирпан и Стара Загора, с дължина близо 17 км.

Повод за проверката са десетки сигнали от организации и граждани, че ремонтът се извършва некачествено. Експертите преминаха по трасето, за да се запознаят с ремонтните дейности.

"Видяхме един път в много лошо състояние, който просто се заздравява, укрепва и възстановява... Факт е, че това, което в момента виждаме, е да се влагат едни от най-съвременните материали, които се използват в цяла Европа", каза Диана Русинова от Европейския център по транспортни политики.

Ремонтните работи включват машинно подравняване на банкети, дълбоко фрезоване на съществуваща настилка, студено рециклиране, ремонтно-възстановителни дейности на съоръжения, бетонови работи, полагане на геомрежа, обработка на пукнатини, полагане на неплътен и плътен асфалтобетон.

"Може да видите резултата от рециклирането, от технологията, която прилагаме тук. Виждате това не е замръзнало. Това е самата основа. Стабилна, върху която ще бъдат изградени асфалтовите пластове. Така че, тази технология осигурява здравината и носимостта на пътното тяло", каза Олег Асенов от Агенция "Пътна инфраструктура".

Студеното време няма да повлияе върху срока за ремонта на аутобана.

"Към момента все още имаме толеранс от предвидения срок в линейния график, тъй като ние знаехме за това застудяване", каза Даниел Иваничков, директор на "Пътно поддържане" в АПИ.

Ремонтът на 17-километровия участък трябва да приключи до 25 март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Брънзалов: В началото на март може да започне масовата ваксинация
Д-р Брънзалов: В началото на март може да започне масовата ваксинация
Нормален е трафикът на ГКПП "Кулата"
Нормален е трафикът на ГКПП "Кулата"