НОВИНИ

Експерти: Статистиката за безработицата не винаги е реална

bnt avatar logo
от БНТ
08:22, 10.02.2021
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Нарастването на безработицата е тенденция от началото на извънредното положение. Приложените мерки отчасти минимизираха щетите, но умишлено бяха заложени и бариери пред достъпа до някои от тях. Това заяви в "Денят започва" икономистът от КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

Има пряка връзка между неефективността на предприетите мерки и ръста на безработицата, но и не всяко работно място може да бъде спасено, каза икономистът от "Институт за пазарна икономика" Петър Ганев.

"Важното е, че загубата на работни места беше много концентрирана през март и април, след което при втория частичен локдаун загуба имаше в началото на декември и началото на януари, когато беше по-отчетливо в данните", отбеляза той.

По думите му, изглежда, че в момента ситуацията се е поуспокоила, но се наблюдава тенденция - числото на новопостъпилите на работа не преобладава над това на безработните - тоест, постепенно губим работни места без да успеем да ги възстановим.

"Самият коефициент за безработица понякога лъже, защото хора, изгубили работа през март и април, вече не получават обезщетения и вече са отпаднали от бюрата по труда. Затова трябва да се следят различни статистики - не само коефициентът за безработица показва колко е голям проблемът. Все пак той е по-малък от този преди 10 години, когато беше 3-4 пъти по-голям - тогава над 400 000 беше достигнала безработица", уточни Ганев.

Ваня Григорова отбеляза, че най-уязвими са тези групи от хора, които работят без трудови договори или получават по-висока заплата от официално обявената.

"Това са хората, които най-тежко бяха засегнати, защото въобще не са обхванати от мерките. По тази причина статистиката за безработицата не е реална, тя не разкрива картината такава, каквато е. Ние можем да се хвалим, че на фона на европейските нива тя е ниска, но трябва да осъзнаем, че в България имаме огромен сектор от хора, които се трудят нерегламентирано, недекларирано, поради което те не са подпомогнати", добави тя.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Студ скова Великобритания, но снегът изведе навън хора и животни (Снимки)
Студ скова Великобритания, но снегът изведе навън хора и животни (Снимки)
Тео Ушев ще ръководи международното жури на "София филм фест"
Тео Ушев ще ръководи международното жури на "София филм фест"