НОВИНИ

От днес - задължителни маски и на открито в Кюстендил

bnt avatar logo
от БНТ
06:08, 10.02.2021 (обновена)
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Допълнителни мерки в Кюстендил заради нарастване на броя на новозаразените с COVID-19 ще бъдат въведени днес.

Всички граждани задължително ще трябва да носят маски на открито, независимо дали има струпване на хора на едно място или не. Мярката ще важи до 21 февруари.

Кюстендил е на второ място след Благоевград по брой новозаразени. За последното денонощие има още 48 нови случая. В Ковид отделението на болницата в града са хоспитализирани 75 души.

Всички, които посещават поликлиниката в града, ще трябва да преминават и през специален филтър. Според лекарите това е едно от местата за разпространение на заразата.

Носенето на маски създава един механичен филтър и са една относителна спирачка на тази инфекция, обясни директорът на болницата в Кюстендил доктор Александър Величков.

В поликлиниката ще има специфичен пропускателен режим, за да се ограничи струпването на хора, допълни още д-р Величков. Целта е да се създадат по-малко условия за контакт и разпространение на инфекцията, обясни той.

Нови 4 области в "червената" зона

В болницата в Кюстендил са разкрити две ковид отделения, като има готовност за разкриване на допълнителни легла, обясни директорът на болницата. Има заразени и сред медицинския персонал, но техният брой е относително малко, в сравнение с есента, допълни д-р Величков.

В Кюстендил протича и процес на ваксинация на медиците на първа линия.

Вижте повече подробности във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 305 млн. лева са одобрили банките по двете гаранционни програми у нас
Близо 305 млн. лева са одобрили банките по двете гаранционни програми у нас
Предимно слънчево време днес
Предимно слънчево време днес