НОВИНИ

Експлозии в Иран: Няма официално потвърждение, че Израел стои зад удара

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
10:57, 19.04.2024
Чете се за: 04:45 мин.
По света
Слушай новината

Експлозии разтърсиха централната провинция Исфахан в Иран, съобщава държавната медия и твърди, че са свалени три дрона в небето. Според американски източници Израел е нанесъл ответен удар срещу ислямската република. Атаката идва по-малко от седмица, след като Иран обстрелва с над 300 дрона и ракети Израел в отговор на удар срещу иранското консулство в Сирия. Сирийските медии съобщават за атака и в южната част на Сирия. Няма официален коментар от Израел.

В Исфахан има ирански ядрени обекти. Международната агенция за атомна енергия съобщи, че те не са засегнати. Високопоставен източник от Иран обяви, че няма план за ответен удар срещу Израел и Техеран все още не е потвърдил кой стои зад атаката.

Рано тази сутрин иранската агенция Фарс първо съобщи за "три експлозии" близо до военновъздушната база Шекари в североизточната част на провинция Исфахан. Иранската държавна телевизия съобщава, че в около 12 и половина през нощта три дрона са били засечени в небето над централния град Исфахан. Системите за противовъздушна отбрана са активирани и дроновете са свалени в небето. Ирански официални лица твърдят, че взривът на летището в Исфахан е резултат от активирането на противовъздушните системи.

"Здравейте, сега е 5 часа и 45 минути, в района на Зарданджан в Исфахан. От 4 и 30 до 5 и 30 имаше експлозии. Беше нищо, просто звукът от противовъздушната отбрана. Виждате, че тук е безопасно и сигурно, специално в този район, и няма никакви щети".

Сутринта спокойни бяха и улиците на Исфахан - това показваше предаване на живо, осигурено от иранската държавна телевизия. Иранските власти спряха за няколко часа полетите на летищата в Техеран, Шираз и Исфахан. На сайтове за проследяване на граждански самолети се виждаше как те заобикалят периметъра с ограниченията. Ирански източници твърдят, че няма нанесени щети при атаката, а агенция Тасним обяви, че няма данни за атака от чужбина. Съвсем различна информация подават американски източници. По информация на американски медии атаката е с ракети и зад нея стои Израел, като цел не са били ядрените обекти. И израелската армия, и Пентагона отказват коментар. Крайнодесният министър по сигурността на Израел Итамар Бен Гвир написа кратко в социалната мрежа Екс - "Слабо!". В Тел Авив тази сутрин израелците реагираха със смесени чувства на новините от Иран.

"Атаката срещу Иран е необходима в този регион, който е много по-тежък от джунглата в Африка. Там животните се държат много по-добре от хората тук", каза Узи Еврон - жител на Тел Авив.

А иранците реагираха с опасения за евентуална ескалация.

"Като цяло не искаме война по никакъв начин. Войната е разрушителна, независима коя страна атакува", каза Бехруз - жител на Техеран.

Иран не планира отговор срещу Израел, разглежда се версията за проникване на иранска територия, обяви високопоставен източник от Техеран пред Ройтерс. Американски медии съобщават, че Израел е предупредил за удара Вашингтон. Според анализатори Иран се опитва да омаловажи удара.

“Това е знак, че Иран иска да направи крачка назад от ръба, да минимизира ефекта от удара и вероятно да слезе от стълбата на ескалацията”, смята анализаторът Джонатан Лорд.

В събота Иран изстреля стотици дронове и ракети срещу Израел. От Техеран обявиха, че нападението е в отговор на удар срещу иранското консулство в Дамаск. 99% от дроновете и ракетите бяха свалени от израелската противовъздушна отбрана.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът ще заседава извънредно днес за договора с "Боташ"
Парламентът ще заседава извънредно днес за договора с "Боташ"
БФС и УЕФА обединиха усилия в борбата с кибертормоза
БФС и УЕФА обединиха усилия в борбата с кибертормоза