НОВИНИ

Израел атакува с ракети обекти в Иран

Иранската агенция Фарс съобщи за експлозии на летище в град Исфахан

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
06:03, 19.04.2024 (обновена)
6875
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Няма нанесени щети върху иранските ядрени обекти, обявиха от Международната агенция за атомна енергия. Експертите на агенцията наблюдават внимателно ситуацията след съобщенията за експлозии в централния град Исфахан, където се намират ирански ядрени обекти.

Иранската държавна телевизия съобщава, че около 12 и половина през нощта три дрона са били засечени в небето над централния град Исфахан. Системите за противовъздушна отбрана са били активирани и дроновете са свалени в небето.

Ирански официални лица твърдят, че взривът на летището в Исфахан е резултат от активирането на противовъздушните системи. Няма нанесени щети, твърди Техеран. Предполага се, че ударът е извършен от Израел - за това съобщават и няколко американски медии, позоваващи се на американски официални лица. Няма атака от чужбина, обяви иранската агенция Тасним, позовавайки се на информирани източници. Пред Франс прес от израелската армия казват, че към момента няма да коментират съобщенията.

Ирански журналисти съобщават, че ситуацията в град Исфахан е спокойна.

Иранските власти спряха полетите към Техеран, Исфахан и Шираз.

На сайтове за проследяване на самолети се вижда как те заобикалят град Исфахан. В града, който се намира на около 350 километра южно от столицата Техеран, са базирани ядрени обекти и база на военновъздушните сили. Ядрените обекти не са засегнати, съобщава държавната телевизия. Сирените бяха задействани в Северен Израел, но от израелската армия съобщават, че е било фалшива тревога.

Американски медии съобщават, че Съединените щати са били предупредени предварително от Тел Авив за предстоящ удар.

В събота Иран изстреля стотици дронове и ракети срещу Израел. От Техеран обявиха, че нападението е в отговор на удар срещу иранското консулство в Дамаск. 99% от дроновете и ракетите бяха свалени от израелската противовъздушна отбрана.

Тел Авив обеща да отвърне на иранската атака. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че Близкият изток е в момента на "максимална опасност", а Иран заяви пред Съвета за сигурност, че Израел трябва да бъде принуден да спре военните действия срещу иранските интереси в региона.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 19.04.2024 г., 06:30 ч.
Спортни новини 19.04.2024 г., 06:30 ч.
След временно спиране следобед отново ще завали
След временно спиране следобед отново ще завали