НОВИНИ

Криминалисти се срещат с възрастни хора от Варненско, за да ги предупреждават за ало измамници

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Петко Петков
20:53, 18.04.2024
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Варненска област е на първо място по брой на осъществените телефонни измами за миналата година. В 37 от общо 39 случая има задържани. Арестувани са и 14 „мулета“, в които са намерени 160 000 лева. Според криминалистите, превенцията е една от най-важните мерки за предотвратяване на телефонните измами. Затова те провеждат срещи с най-уязвимата група - възрастни хора. Една от тях беше в град Долни чифлик.

Телефонните измамници са много убедителни и разчитат на първоначалния шок на жертвата си:

"Имаме информация, че телефонни измамници звънят във вашия район. Искаме да попитаме вие дали сте получавали такива съмнителни обаждания в близките един-два чеса? - Аааа, не, не съм получавала. В момента ви звънят усилено, затова се обаждаме, да предупредим нашите съграждани, запишете си един номер."

Възрастни хора в Долни чифлик неведнъж са атакувани от ало измамници.

Христо Пеев: "Обадиха ми се по телефона, че искат някаква сума, обаче аз се усетих бързо и изключих телефона и повече не се обадиха."

Иван Димитров: "Представя се от милицията и каза, ако имаш пари, внеси ги в.... хладилника, там каза, не могат да ги открият. Дъщеря ти, каза, на легло каза в болницата, катастрофа е станала. 6000 лева трябва да дадеш."

"Това, за което трябва да внимават гражданите са именно, когато разговарят с лица, които се представят за техни роднини, които им искат пари. Друг, особено така белег е, когато искат от нашите жертви, евентуално да запазят разговора в тайна. Това също е сигурен признак за телефонна измама", каза Анатоли Костадинов – отдел „Криминална полиция“, ОДМВР – Варна.

Телефонните измами се извършват основно от съседни на България страни със сим карти на местни оператори.

"Имат изградена структура, йерархия... едните имат ролята на въртачи, другите контролират мулетата, трети са мулета", обясни Живко Костадинов, началник Сектор “Престъпления против личността”, ОДМВР – Варна.

Възрастните хора трябва да бъдат особено внимателни, когато някой им се обади по телефона и иска пари, предупреждават криминалистите. Те напомнят, че институциите никога не звънят по телефона с молба за съдействие.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Донски е на полуфинал на двойки на турнир в Тунис
Донски е на полуфинал на двойки на турнир в Тунис
Сара Бенфарес получи петгодишно наказание заради допинг
Сара Бенфарес получи петгодишно наказание заради допинг