НОВИНИ

Румънски фермери срещу противоградните ракети - смятат, че технологията води до засушаване

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
21:10, 18.04.2024
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Човешката намеса в климатичните процеси винаги води до страхове и конспирации. Така е и в Румъния. Там фермери настояват за прекратяване на дейността на системата за борба с градушките.

Земеделците смятат, че ракетите, които разпръсват градоносните облаци, намаляват драстично валежите от дъжд и предизвикват пагубна за реколтата суша.

Обработвам около 500 хектара. Тази система против градушки ни вреди всяка година. Преди няколко години, когато нямаше ракети против градушка, валежите и реколтата бяха близки до нормалните количества.

Факт е, че от няколко години в област Вранча се наблюдава все по-сериозно засушаване.

"За последните четири години бяхме засегнати от все по-голямо изсъхване на почвите, което съвпада с пускането в действие на станциите за защита против градушки. Поисках тази система да бъде спряна, докато не бъде проведено проучване как тя влияе на валежите, но това не беше направено", каза Теофил Даскалу, асоциация на зърнопроизводителите, Вранча.

След първите оплаквания на фермери преди месец представители на властите и технически експерти обясниха, че липсата на дъжд няма нищо общо със системата за борба с градушки.

Според тях сребърният йодид, използван при разбиване на градоносните облаци, дори предизвиква повече валежи, тъй като използваните ракети не експлодират, а изгарят - с нищожно въздействие върху флората, фауната и населението.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Де Минор отпадна безславно след победата над Надал
Де Минор отпадна безславно след победата над Надал
Донски е на полуфинал на двойки на турнир в Тунис
Донски е на полуфинал на двойки на турнир в Тунис