НОВИНИ

Уличеният в имотни измами полицай остава под домашен арест, другите двама обвиняеми - в затвора

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Андрей Кючуков
23:20, 18.04.2024
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
Слушай новината

Окръжният съд в Русе остави за постоянно в ареста двама от тримата арестувани мъже, обвинени за участие в измамна схема с имоти.

На задържания за подпомагане на престъпната група полицейски инспектор беше наложен "домашен арест". Мерките за неотклонение могат да бъдат обжалвани в 3-дневен срок във Великотърновския апелативен съд.
Те бяха разгледани от Окръжния съд в по-късните часове на днешния ден, тъй като адвокатите на обвиняемите поискаха повече време, за да се запознаят с материалите по досъдебното производство, внесени от Окръжната прокуратура.

Според обвинението към момента има данни, че групата е извършила пет имотни измами, като 4 от тях са чрез неистинско завещание, а едната е посредством неистински нотариален акт. Сделките са изповядани при различни нотариуси, които според прокуратурата не са замесени в престъпната схема. Без да подозират за измамата новите собственици са купили земеделски земи в Общините Силистра и Две Могили и апартамент в Русе. Парите от присвоените имоти групата разделила помежду си, сочи още обвинението. Междувременно разследването проверява още полицейски служители за евентуално участие и в други подозрителни прехвърляния на имоти на починали хора без наследници.

В съдебната зала бе посочено, че задържаните А. Т. Д. и Д. С. В. са събирали информация за самотно живеещи хора и са създали механизъм за присвояване и продажба на техните имоти, след смъртта им.
47-годишният полицейски инспектор от участъка в Иваново към Районното управление в Две могили Д. Д. Г. е обвинен, че срещу заплащане е изнасял данни от информационните масиви на МВР за починали собственици на имоти. Предоставена беше и експертна справка със снимки от неговия мобилен телефон на такива данни от автоматизираната информационна система БДС, препращани на друг от обвиняемите - Д. С. В. Изтъкнато бе, че ако остане на свобода той може да се укрие, да продължи да използва информация от МВР с користни цели и за да въздейства на разследването. Защитата му посочи, че няма никакви доказателства, затова че полицаят е съзнавал за какво са използвани данните, които той е предоставял на Д. С. В. Адвокатът посочи още, че Д. Д. Г. не е познавал третия обвиняем А. Т. Д. и не е получавал дори и стотинка от когото и да е за споделената информация. Няма и нито едно дисциплинарно наказание за 22-годишната си служба на МВР до момента и дори е получавал награди. Съдът сметна, че той ясно е съзнавал причините, поради които е споделял служебна информация, но на този етап няма достатъчно основания да му наложи най-тежката мярка за неотклонение и определи "домашен арест".

Прокурор Пламен Петков заяви, че 48-годишният механизатор А. Т. Д. е автор на подправеното ръкописно завещание, използвано при една от измамите. Смятан е и за основен организатор на групата. Освен това стана ясно, че има и 6 присъди за сходни престъпления. Бе отчетено, че ако остане на свобода, той може да се укрие или да въздейства на свидетели и обвиняеми. Съдът не се съобрази с искането за "домашен арест", за да може механизаторът да полага грижи за детето си, и постанови постоянна мярка "задържане под стража".

Защитата на 43-годишния Д. С. В. заяви, че той дори се е завърнал от друго населено място, където е бил във връзка със служебен ангажимент, за да се яви доброволно след връчена призовка и няма опасност да се укрие. Предоставената от прокуратурата експертиза за споделяни данни от информационните масиви на МВР с него бе определена като неотносима към предмета на делото. Изтъкнато беше, че няма неоспорими доказателства, че полицейският инспектор е изпращал въпросната информация точно на мобилния телефон на Д. С. В.

От прокуратурата обаче увериха, че има доказателства за честа негова кореспонденция с обвиняемия полицейски инспектор и с други негови колеги, именно за събиране на подобна информация с престъпна цел. Съдът определи поисканата от обвинението мярка за неотклонение "задържане под стража" за основателна и го остави в ареста.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Перуджа поведе с 1-0 победи на Монца във финалната серия за титлата в италианската Суперлига по волейбол
Перуджа поведе с 1-0 победи на Монца във финалната серия за титлата в италианската Суперлига по волейбол
Дружеството на кардиолозите отбеляза 50 години от създаването си
Дружеството на кардиолозите отбеляза 50 години от създаването си