НОВИНИ

Експлозия на Кримския мост, поне двама са загинали

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:32, 17.07.2023 (обновена)
16466
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Слушай новината

Две жертви след атака срещу Кримския мост, ранено е дете. Автомобилното движение по съоръжението е спряно. Но железопътният транспорт е възстановен.

Според руския Национален антитерористичен комитет, мостът е атакуван с два украински дрона. Опорната конструкция е здрава, нанесени са щети само по пътното платно. В Киев, в официално изявление на службите за сигурност се намеква, че Украйна стои зад нападението. В него се казва, че "детайли за взрива ще бъдат разкрити след победата".

Кадри от Телеграм канали, заснети от движещ се по моста влак, показват разрушена част от платното за автомобили. Малко след 4 часа сутринта назначеният от Русия губернатор на Крим - Сергей Аксьонов, съобщи в Телеграм канала си за извънредна ситуация на Кримския мост. Tой добави, че е имало инцидент при 145-ия опорен стълб на моста, откъм Краснодарския край.

"Заради извънредна ситуация автомобилното движение по Кримския мост е спряно. Причините се изясняват. На място работят правоохранителните органи на Министерството на извънредните ситуации и на транспорта. По отношение на жп транспорта - искам да се обърна към всички туристи - говорих с първия заместник на министър на транспорта на Руската федерация, движението на влаковете ще бъде възстановено", каза Аксьонов.

По думи на очевидци малко след 3 след полунощ в района на Кримския мост са чути експлозии. От Националния антитерористичен комитет на Русия заявиха, че става дума за украинска атака с дронове. Според кримските власти, нападението е дело на "терористичния режим в Киев". Източник от украинските служби твърди, че зад нападението стоят Службата за сигурност на Украйна и въоръжените сили на страната. Предполага се, че са били използвани безпилотни водни скутери, пълни с експлозив. При атаката е загинало семейство от Белгородска област, ранена е дъщеря им.

"Пострадало е момиче - състоянието ѝ е средно тежко, намира се под лекарско наблюдение. В контакт е с нашия министър на здравеопазването. При първа възможност ще бъде транспортирана до Белгородска област. Най-тежкото - родителите й - майка и баща й, са загинали. Поръчал съм да се влезе в контакт със семейството, което е от Новоосколски окръг, за да им се окаже помощ", каза Вячеслав Гладков, губернатор на Белгородска област.

От министерството на транспорта на Русия уточниха, че конструкцията на моста не е пострадала, засегнато е само пътното платно. От двете страни на съоръжението са се образували дълги опашки. Властите призовават да се използват маршрути през новите територии".

Оперативен щаб ще се организира логистиката от двете страни на моста и ще помага на туристите в Крим. Това не е първата атака срещу моста, през октомври миналата година 19-километровото трасе, за което се смята, че е построено по инициатива на Владимир Путин, беше повредено след експлозия. И тогава Кремъл обвини Киев за взрива.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наложиха рекордна глоба на книжарница в Унгария заради книга с хомосексуална тематика
Наложиха рекордна глоба на книжарница в Унгария заради книга с хомосексуална тематика
Откриват паметник на Васил Левски в Троян
Откриват паметник на Васил Левски в Троян