НОВИНИ

Електронните рецепти на принципа "проба - грешка"

Варсен Такворян
от Варсен Такворян
07:43, 24.10.2023
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Седмици след като се въведе новата електронна система за издаване на електронни рецепти, пациенти и лекари се сблъскаха с редица трудности. Някои от тях настояват да се върнат хартиените рецепти. От Министерството на здравеопазването смятат, че всички проблеми, свързани с изписването на електронни рецепти за антибиотици, са решими.

"Поне за някакъв период от време трябва да има възможност да се издават и двата вида рецепти - хартиени и електронни. Да, личните лекари ще изписваме електронно рецептите, но за колегите, които са в невъзможност да извършват това нещо, трябва да имат възможност да изписват хартиени рецепти", каза в "Денят започва" д-р Гергана Николова, член на Управителния съвет на Български лекарски съюз.

Тя съобщи, че на вчерашното спешно заседание в здравната комисия не са взети конкретни решения, но са били изслушани всички страни.

"Лишават се колеги от възможността да упражняват професията си с тези електронни рецепти. Лишават медици от възможността да изпишат терапия за пациент. Предписването на лекарствата касае възможности свързани и с техниката, трябва да имаш добър телефон, добър интернет. Но София не е България. Това се очертава като голям проблем за спешните медици. Много други колеги пък нямат РЦЗ номер, не са регистрирани като лечебни заведения и не могат да предпишат терапията на своите пациенти", коментира д-р Николова.

Вижте още в прякото включване на Варсен Такворян

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът: Австрия само ще спечели, ако България влезе в Шенген
Премиерът: Австрия само ще спечели, ако България влезе в Шенген
Спешни медици: Електронните рецепти допълнително затрудняват натовареното ни ежедневие
Спешни медици: Електронните рецепти допълнително затрудняват натовареното ни ежедневие