НОВИНИ

Бели тигърчета са новата атракция на Варненския зоопарк

bnt avatar logo
от БНТ
06:39, 24.10.2023
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Белите бенгалски тигърчета от Варненския зоопарк вече могат да бъдат видени от посетителите. Те се родиха в края на юли и досега бяха скрити от външния свят.

Как се чувстват малките тигърчета в новия си дом?

Малко преди да навършат три месеца малките тигърчета вече радват посетителите на варненския зоопарк. Те са бели бенгалски тигри, но ако ви се виждат малко жълти, то е защото се търкалят в пясъка в новия си дом.

"Майката ги гледа изцяло, т.е. ние не сме се намесвали по никакъв начин освен за медицински грижи от страна на нашия ветеринарен лекар. От няколко дни са в това местообитание, за да могат да им се наслаждават всички посетители, а преди това бяха скрити от външни погледи", каза Нора Люцканова, уредник в Зоопарк - Варна.

Мама Бела е неотлъчно до тях. А малките тигърчета - три женски и едно мъжко, вече проявяват характер. Все още малко уплашени от външния свят, но в същото време и по детски любопитни за възможностите за забавления в новия им дом. Освен това, вече е ясно кои ще са палавите и кои - кротки.

"Обикновено женските са малко по-диви, малко по-любопитни, но всъщност момчето най-много стои при майка си и най-много я следва, когато тя се движи из местообитанието и той е най-кротичък. Все още опознават просторите на тяхното местообитание, все още е ново за тях. Изследват, играят, гризат и хапят някои елементи от местообиотанието под контрола на мама", каза Нора Люцканова.

Може и да са бебета, но тигърчетата вече се учат да бъдат истински хищници.

"Малките са на смесено хранене-наполовина майчино мляко, наполовина месо от същото, което даваме на майката, като тяхното е малко по-ситно нарязано, но им се дават и цели късове, за да могат да се научат как се гризе месо", допълни уредникът на зоопарка.

Животинките ще останат във Варна само още няколко месеца

А всеки, който иска да ги види, трябва да побърза, защото тигърчетата ще останат във варненския зоопарк само още няколко месеца.

"На тигърчетата няма да даваме имена, защото те ще заминат в други зоопакрове. А и се привързвате като им дадете имена. Да, обичайно за нас е труден този момент, защото обикновено се привързваме към животинките, но няма как", сподели Георги Тодоров, зооинженер в Зоопарк - Варна.

Варненският зоопарк може да се похвали с бум на бебета-хищници тази година. Освен четирите бенгалски тигърчета, през пролетта се родиха две леопардчета.

Автор: Нивелина Няголова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров и Лоренцо Музети закриват програмата на централния корт във Виена днес
Григор Димитров и Лоренцо Музети закриват програмата на централния корт във Виена днес
586 нови случая с ковид, двама заразени са починали
586 нови случая с ковид, двама заразени са починали