НОВИНИ

Четирима са вече освободените от Хамас заложници

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:04, 24.10.2023 (обновена)
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Слушай новината

Четирима са вече освободените от Хамас заложници. Две възрастни жени бяха върнати в Тел Авив, след като бяха отвлечени от кибуца Нир Оз на 7 октомври. В петък бяха освободени други две жени американски гражданки. В плен на Хамас обаче остават десетки хора на фона на засилващите се призиви за освобождаването им.

Военното крило на Хамас разпространи видео с двете жени, заедно с маскирани бойци на групировката, преди да бъдат предадени на представители на Международния комитет на Червения кръст. В Телеграм говорител на Хамас съобщи, че решението за освобождаването им е по хуманитарни причини, свързани със здравословни проблеми. В изявлението се твърди, че Израел е отказал да приеме двете жени в петък, когато бяха освободени Джудит и Натали Раанан - майка и дъщеря американски гражданки.

По-късно Израел потвърди, че освободените са 85-годишната Йохевед Лифшиц и 79-годишната Нурит Купър.

"Много сме развълнувани и щастливи от официалното съобщение, че баба ми Йохевед Лифшиц и Нурит Купър, и двете от кибуца Нир Оз, се прибират при нас", каза Даниел Лифшиц, внук на освободената Йохевед Лифшиц.

Освобождаването им е с посредничеството на Египет и Катар и със съдействието на Международният комитет на Червения кръст. Съпрузите на двете жени обаче остават в плен. Внукът на едната от тях описа баба си и дядо си като активисти за мир.

"Те са активисти за правата на човека, активисти за мир през целия си живот. Баба ми и дядо ми помагаха на бедуините, палестинците, израелците, на всеки, който има нужда от помощ в района. От повече от десетилетие те взимат болни палестинци от ивицата Газа да се лекуват в болници в Израел, от рак и всякакви други болести", обясни Даниел Лифшиц.

По данни на Израел в ръцете на Хамас продължават да са повече от 220 заложници.

Междувременно израелската армия каза, че е поразила снощи неуточнена цел на Хамас в бежанския лагер Аш Шати, в северната част на Ивицата Газа.

По-рано палестинското ислямистко движение заяви, че десетки хора са били убити или ранени при въздушния удар. Никоя от двете страни в конфликта не дава повече подробности. Хамас междувременно обвини Израел, че е убил негов високопоставен лидер, който е намерен мъртъв в израелски затвор, където излежавал присъда. Същевременно, израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, началникът на израелската армия и министърът на отбраната направиха съвместно изявление, в което приветстват формирането на военновременния кабинет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общи военни учения на Турция и Азербайджан
Общи военни учения на Турция и Азербайджан
Слънчево време днес
Слънчево време днес