НОВИНИ

Само за седмица: Е-рецептите за антибиотици намалиха продажбите им в аптеките с 25%

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:42, 23.10.2023
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Електронното предписване на антибиотици намали продажбите им в аптеките с 25% за една седмица. Ръководството на здравното министерство беше привикано извънредно от депутатите в здравната комисия заради проблемите след въвеждането на задължителните електронни предписания за антибиотици и лекарства за диабет. Въпреки настояването на лекарите и омбудсмана Диана Ковачева за временно връщане на хартията, стъпка назад няма да има. От здравното министерство увериха, че работят за отстраняване на проблемите.

След въвеждането на електронната рецепта за антибиотици и лекарства за диабетици, в кабинета на доктор Христов се връщат недоволни пациенти.

"Голяма част от медикаментите, които изписваме, те не са налични в аптеките. Това налага пациента да се връща обратно, за да вземе заменен антибиотик с друг", каза д-р Йордан Христов - кардиолог, общопрактикуващ лекар, УМБАЛ "Лозенец".

В някои от случаи лекарят не знае, че вносът на част от често предписваните лекарства е прекратен, а в други фармацевтът не може да отпусне медикамента, заради разминаване между кодовете в аптеката и лекарския кабинет.

"Част от кодовете, за които се изписват лекарства, когато се изпишат не могат да бъдат намерени в аптеките, защото се оказва, че това са стари кодове", поясни д-р Йордан Христов.

"Имам производител - български, имам и производител - внос. Ако е изписан българският производител, аз не знам кога да го заменя с този от вносния производител, което го има налично", каза магистър фармацевт Маргарита Грозданова.

От "Информационно обслужване" съобщиха, че са предложили решение на проблема с кодовете и чакат одобрение от здравното министерство, за да го задействат.

"Още другата седмица трябва да бъдат решени проблемите с кодовете. Така, че да може кодът, който се изписва от лекарите, да бъде същия, който се вижда в аптеката", обясни проф. Христо Хинков - министър на здравеопазването.

Въпреки проблемите, от "Информационно обслужване" отчитат почти 70% от предписаните електронни бели рецепти през миналата седмица са изпълнени.

"Когато минат няколко дни и се водят разговори и се дискутират публично въпросите, се намира решение и това решение се отразява в тези числа. Подобряване на обслужването на пациентите", каза Ивайло Филипов - директор на "Информационно обслужване".

От лекарския съюз поискаха връщане и на хартиената бяла рецепта, но от здравното министерство казват, че връщане назад няма да има.

"Връщането към хартиена рецепта означава никога да не се въведе дигитализацията. С въвеждането на тази електронна рецепта изведнъж се видя, че антибиотиците се купуват така, както се купуват банални продукти за битова употреба", каза още проф. Христо Хинков - министър на здравеопазването.

Готви се промяна, която ще даде възможност само лекарите от Спешна помощ да предписват антибиотици на хартиена рецепта. Ще бъде осигурена възможност и на работещите във факултетите по дентална медицина да изписват електронни рецепти. Предстои и обновяване на безплатното мобилно приложение за електронни предписания.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майк Браун с любопитно сравнение между Везенков и Ману Джинобили
Майк Браун с любопитно сравнение между Везенков и Ману Джинобили
Как във Финландия се борят с хибридните заплахи?
Как във Финландия се борят с хибридните заплахи?