НОВИНИ

Обсъждат хартиени или електронни да са рецептите, изписвани от Спешна помощ

обсъждат хартиени електронни рецептите изписвани спешна помощ
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:39, 23.10.2023
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Обмислят се два варианта за решаване на проблема с рецептите, изписвани от Спешна помощ – хартиена рецепта или електронен подпис за екипите. Това каза министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване.

"Единият вариант е да преработим наредбата и да разрешим само спешните екипи да могат да изписват хартиени рецепти, а другият вариант е всички спешни екипи да бъдат снабдени с електронен подпис", посочи министър Хинков.

По думите му това се налага, тъй като при домашни посещения не всички спешни екипи могат да изпишат електронна рецепта. Според Хинков промяната ще изисква месец.

"Може да се използват съкратени срокове, в които да се направят промените в наредбата и те могат да са факт в рамките на един ден или на една седмица", каза проф. Костадин Ангелов, председател на комисията.

На изслушването са министърът на здравеопазването, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата и изпълнителният директор на "Информационно обслужване" АД заради възникнали проблеми при въвеждането на електронни рецепти за антибиотици и за медикаменти за лечение на захарен диабет. В залата присъства и управителят на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов, ръководствата на съсловните организации на лекарите, на фармацевтите и на професионалистите по здравни грижи, омбудсманът, представители на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, представители на пациентски организации.

Снимки: Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делото за побоя над кучето Мечо започва на 2 ноември
Делото за побоя над кучето Мечо започва на 2 ноември
На кои момчета ще разчита селекционерът Калоян Георгиев за приятелските мачове на България U15 срещу Словения
На кои момчета ще разчита селекционерът Калоян Георгиев за приятелските мачове на България U15 срещу Словения