НОВИНИ

Хуманитарната помощ за Газа трябва да продължи, заяви Борел на срещата на външните министри от ЕС

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:39, 23.10.2023
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Външните министри от ЕС обсъждат в Люксембург актуалната ситуация в Близкия изток и призива на ООН за спиране на огъня между Израел и Хамас.

Очаква се те отново да призоват за незабавно освобождаване на израелските заложните, взети от Хамас и за възстановяване на политическия процес в района. В срещата в Люксембург участва и вицепремиерът и министър на външните работи на България Мария Габриел.

Дипломат номер едно на Европа Жозеп Борел заяви в началото на срещата, че пропускането на хуманитарната помощ за Газа трябва да продължи. Според него Египет е готов пусне всички камиони с помощи. Борел призова да се направи необходимото за бързо възстановяване на снабдяването с ток и вода.

Важно е да се осигури гориво, за да се произвежда енергия в Газа, иначе няма вода и ток и болниците почти не могат да работят, каза той.

"Най-важното нещо сега е да призовем за това хуманитарната помощ да стигне до Газа. В Кайро генералният секретар на ООН призова за хуманитарно прекратяване на огъня, за да може помощта да влезе в Газа. Първия ден бяха допуснати 20 камиона, вчера бяха малко повече от 20. В извънвоенно време по 100 камиона помощ влизаха в Газа всеки ден. Ясно е, че 20 камиона на ден хуманитарна помощ не е достатъчна".

От ЕК съобщиха, че до сега са изпълнени два хуманитарни полета до Египет с общо 54 тона помощ от ЕС, който очакват да бъдат допуснати в Газа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Собственикът на автобуса с дете зад волана: Вътре не е имало никакви пътници
Собственикът на автобуса с дете зад волана: Вътре не е имало никакви пътници
Риши Сунак: Експлозията в болницата в Газа вероятно е причинена от ракета, изстреляна от територията на Ивицата
Риши Сунак: Експлозията в болницата в Газа вероятно е причинена от ракета, изстреляна от територията на Ивицата