НОВИНИ

Заради дерогацията: Работниците в "Нефтохим" са в протестна готовност

От синдиката на рафинерията заявиха, че ще използват всички законови средства за защита на служителите

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
18:23, 23.10.2023 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Синдикатът на нефтохимиците днес се събра на спешна среща в бургаската рафинерия, за да се обсъди дали и какви действия да предприеме, в случай че дерогацията за руски петрол бъде отменена. Появи се информация и за протестна готовност.

След почти тричасова среща синдикатът на "Нефтохим" излезе с обща декларация, в която се казва, че започва ефективни срочни протестни действия. Не беше обявено кога ще започнат протестите, но е сигурно, че работниците и синдикатите нямат намерение да блокират магистрала "Тракия", каквато информация се появи по-рано.

От синдиката заявиха, че ще използват всички законови средства за защита на работните места на своите близо 5000 членове. Според тях отмяната на дерогацията ще повиши цените на горивата.

"Размотаването на дерогацията като пешка, като рекет срещу нашия работодател, притеснява много хората в "Лукойл Нефтохим Бургас" за техните работни места, каза Павлин Ваковски, президент на Синдиката на българските нефтохимици.

"На нас ни писна да си играят с нас. Не може постоянно - днес си станал - ще дадем дерогация, утре си станал – ще я отнемем. Не знам как излиза някой и казва, че благодарение на това, че е внесъл някаква дерогация, "Лукойл" ще си платят данъците".

"Когато имаме по-скъпа суровина, ще имаме по-скъпи продукти. Видяхме го и със сиренето, видяхме го и с кашкавала, видяхме го с абсолютно всички продукти за масово потребление. Защо се очаква, че с горивата ще е нещо по-различно", попита Делян Лазаров, икономист в "Лукойл Нефтохим Бургас".

Утре не се планира протест, всички нефтохимици ще бъдат по работните си места. По данни на синдикатите обаче отнемането на дерогацията ще засегне пряко близо 10 000 души, работещи в "Лукойл" и ангажираните странични филми плюс членовете на техните семейства.

Вижте още в прякото включване на Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Риши Сунак: Експлозията в болницата в Газа вероятно е причинена от ракета, изстреляна от територията на Ивицата
Риши Сунак: Експлозията в болницата в Газа вероятно е причинена от ракета, изстреляна от територията на Ивицата
Денков за коледните добавки към пенсиите: Нека да видим изпълнението на бюджета през ноември
Денков за коледните добавки към пенсиите: Нека да видим изпълнението на бюджета през ноември