НОВИНИ

Пеевски: "Лукойл" ще си плати 500 млн. лева данъци, които укриваше от българските граждани

Ако рафинерията не си плати данъците, дерогацията ще отпадне веднага, каза съпредседателят на ПГ на ДПС

живо разбраха депутатите отпадането дерогацията лукойл
bnt avatar logo
от БНТ
09:36, 23.10.2023
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

От "Лукойл" както не искаха да си плащат данъците, така след предложението на ГЕРБ и ДПС до седмица да отпадне дерогацията, от рафинерията вчера са казали на премиера, че ще си платят над 500 млн. лева данъци, които се опитаха да скрият от българските граждани. Това каза съпредседателят на ДПС Делян Пеевски след срещата в парламента за евентуалното отпадане на дерогацията.

"Проведохме срещата с премиера, онлайн се включи и финансовият министър, господин Петков и г-н Атанасов също присъстваха. Уверението от премиера е, че тези данъци ще бъдат внесени. От ГЕРБ и ДПС разчитаме това да се случи, ако не - ще си внесем проекта за отпадането на дерогацията и ще я отнемем до 7 дни от "Лукойл". Нека и "Лукойл" да ни чуят ясно в това", каза Пеевски.

"Ще внесем изменения в закона, че ще поставим под управление базата за съхранение на горива на Държавна агенция "Държавни резерви и военновременни запаси", за да може всички да имат достъп до тези складове и да освободим България от монопола върху базите за съхранение на "Лукойл"", каза Пеевски.

"Уточнихме се и за "Трансгаз" проблема. Разбрахме се с министър Василев, че ще променим закона, така че да се събират такси от агенция "Митници" , но ако "Трансгаз" не си получи парите от "Газпром", ще си ги търси Министерството на финансите в лицето на агенция "Митници" директно от "Газпром" и от руската страна, за да няма риск за българското дружество", допълни съпредседателят на ПГ на ДПС.

Пеевски съобщи, че в петък ще има извънредно заседание, за да се преодолее ветото на президента върху закона за енергетиката.

"Освен тези 500 млн., "Лукойл" ще платят и още 1 млрд. забавени стари плащания към държавния бюджет със задна дата от януари", каза Пеевски.

Той обясни, че, ако "Лукойл" си спазят ангажиментите и си платят данъците, дерогацията остава, защото тогава ще бъде полезна за българските граждани.

"Под заплаха за отнемане дерогация, кабинетът пое ангажимент да приложи закона, приет от миналото Народно събрание. Този закон казва, че 70% от разликата между уралския нефт и този със сорт Брент трябва да влиза във фонда за енергийна сигурност и да се връща на потребителите на горива във формата на компенсации. В началото на август направихме калкулации колко не е внесъл "Лукойл", защото не се изпълнява закона от два поредни кабинета и се оказва, че сумата, която към август е трябвало да внесе "Лукойл", е 622 млн. лева. Разделени на потреблението на горива в страната, това правеше по 73 стотинки , които хората трябваше да си получат на всеки литър бензин и дизел от януари до сега. И които те не получават. Защото знаете, как се получава разликата - има таван на цената на руския петрол от 60 долара за барел , а Брент струва 100 долара. "Лукойл" в момента прибира цялата тази разлика и генерира свръхпечалба благодарение на дерогацията, която Бългтария им е издействала. Имаме уверението, че след преодоляването на ветото ще започнат да изпълняват закона и ще започнат веднага да дават компенсации на хората", каза депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

"След вторник трябва веднага да се съберат парите от "Лукойл" и хората да започнат да си получават компенсациите", уточни Пеевски.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Блъснаха пешеходец на пътя Бургас - Варна
Блъснаха пешеходец на пътя Бургас - Варна
Григор Димитров е 17-и в ранглистата на ATP, утре започва участието си във Виена
Григор Димитров е 17-и в ранглистата на ATP, утре започва участието си във Виена