НОВИНИ

"Кмете, запиши си!": Кои са основните проблеми в Ловеч?

bnt avatar logo
от БНТ
20:42, 23.10.2023
Чете се за: 05:57 мин.
Местни избори 2023
Слушай новината

В рубриката "Кмете, запиши си!" днес на фокус е Ловеч. По данни от последното преброяване в областта живеят над 113 000 души.

Средната брутна заплата е 1471 лева, а най-развитият отрасъл в региона е преработващата промишленост, като там има и най-много заети. Безработицата в края на септември е 9,8%. През миналата година в Ловешка област са родени 1001 деца, починали са 2668 души, което прави естествения прираст отрицателен.

В центъра на Ловеч – един от най-красивите градове на България, се оказва, че проблем номер едно е липсата на вода. Хората са на воден режим. Втора седмица в града и част от селата няма вода през нощта, а от няколко дни има режим и през деня - от 12.00 до 16.00 часа. Проблемът с безводието тук е толкова стар, че хората са го приели като част от живота си.

Георги Павлов е жител на Ловеч и дългогодишен служител на местното ВиК. Смята, че проблемът може да бъде решен едва когато общините Ловеч, Плевен и Троян успеят заедно да убедят държавата да изгради язовир или каскада.

"Основният проблем е, че нямаме язовир, който да захранва постоянно града и през сухите месеци. Проблемът е много сериозен, той не може да бъде решен без съдействието на държавата, но инициативата трябва да бъде изцяло на община Ловеч. Идеята е да бъде изградено това хидромелиоративно съоръжение язовир "Черни Осъм" или краткия вариант – изграждане на съоръжение от каскаден тип – микроязовирчета по поречието на р. Черни Осъм".

Това, което е направено, е водена кореспонденция от кмета на Ловеч с кмета на Плевен, водена кореспонденция и към МРРБ във връзка с това, че част от Ловеч и Плевен се захранва от така наречената черноосъмска група, водопровода от град Троян, да бъдат направени всички възможни необходими дейности по неговото рехабилитиране или цялостно подменяне, обясни Даниел Колев – зам.-кмет благоустройство, архитектура и строителство - община Ловеч.

Другото решение на проблема с водата в Ловеч е спешното завършване на проект "Воден цикъл". Той е на стойност два милиона и половина, стартира през 2017 г. и до момента е приключен на 80%.

"Към момента това, което реализираме е подмяна на водопроводната мрежа на кв. Младост. Следващата идея е проектиране и подмяна на водопроводната мрежа и кв. Здравец", обясни Даниел Колев – зам.-кмет по благоустройство, архитектура и строителство в община Ловеч.

Другият голям проблем за жителите на община Ловеч е състоянието на областната болница. И тук, както в повечето лечебни заведения в страната липсват кадри, задълженията са около 10 милиона лева, материалната база е много остаряла.

"След акредитацията на болницата наблюдаваме специализанти, които през изминалото лято бяха значително количество, и се надяваме в бъдещ период тези специализанти да се превърнат в персонал на болницата", коментира д-р Николай Дяков – временно изпълняващ длъжността директор на МОБАЛ "проф. Параскев Стоянов", Ловеч.

Във времето община Ловеч съвместно с общинския Ловеч са оказвали подкрепа за купуване на апаратура, даряване, извършвани са ремонти на помещения, осигурявани са общински жилища на специализанти, когато е имало заявена потребност.

"В община Ловеч нямаме общинска болница , както в съседните общини. Трябват спешни мерки за да продължи болницата да съществува, за да може хората да са спокойни и сигурни", обясни Валерия Баръмова – началник отдел "Здравеопазване", социални и младежки дейности – община Ловеч.

До скоро общината е била акционер в болницата с осем процента. По предложение на здравния министър и с решение на общинския съвет през юли тази година дяловете са прехвърлени на държавата. Надеждите са така финансовото състояние на лечебното заведение да се стабилизира и хората да спрат да се лекуват в съседни градове.

34 са селата в община Ловеч. Сериозен проблем за хората там е окаяното състояние на пътищата. Хората в село Просяка, което е на 4 км от общинския град също са гневни, че селото им е с пропаднали улици. Искат и повече чистота.

Общинската пътна мрежа на община Ловеч е 180 километра. Освен за поддръжката ѝ са нужни пари и за основен ремонт на улици и тротоари по селата. За да се реши този проблем голяма част от целевата държавна субсидия от три милиона и двеста хиляди лева е насочена главно за това.

Вижте още в репортажа на Зорница Илиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майк Браун с любопитно сравнение между Везенков и Ману Джинобили
Майк Браун с любопитно сравнение между Везенков и Ману Джинобили
Как във Финландия се борят с хибридните заплахи?
Как във Финландия се борят с хибридните заплахи?