НОВИНИ

България с амбициозен проект за изследване на рака и редките болести

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:04, 23.10.2023
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

България получи шанс да развива наука с големите в света. Проект за изграждане на център за биомедицински изследвания на института по молекулярна биология получи високата оценка на френския институт по изследване на рака и на "Макс Планк институт", Германия. Те са партньори на българите, което е гаранция, че проектът е надежден.

Изследванията на рака и на редките генетични заболявания, макар и в центъра на световната научна мисъл, имат нужда от нови подходи и технологии, за да се ускори намирането на ефективни терапии. И в това състезание нашите учени очевидно имат какво да предложат.

Дороти Никел - Институт "Кюри", Париж: "Не веднъж сме имали повод да работим по различни проекти с учените, например от центъра за съвременна микроскопия и сме наясно с нивото. Затова сме щастливи, че ще работим заедно и в бъдеще."

В центъра за съвременна микроскопия наистина успяват с проекти, които не са по силите на всеки. Точно в момента, с помощта на флуоресцентен колфокален микроскоп наблюдават в реално време в живи клетки молекулните механизми на действие на едно противораково лекарство.

Александър Атемин - докторант, Институт по молекулярна биология, БАН: "В момента това, което можем да видим е, че клетките са третирани, съответно наблюдаваме ги в реално време и това, което мога да ви кажа е, че белтъкът не е повлиян от това лекарство."

Да наблюдаваш в реално време какво се случва в една жива клетка е сложен експеримент, който изисква собствен дизайн, преценка кои белтъци трябва да се проследят и как да се маркират.

Александър Атемин - докторант, Институт по молекулярна биология, БАН: "Трябва да се получи определена структура, която ние наблюдаваме дали се вижда или не. В момента тази структура не се вижда и съответно лекарството или е спряло да действа или е в прекалено ниска доза."

За да видят това, високите технологии помагат, но учените са по-важния капитал. И от Института "Кюри" са наясно с това.

Дороти Никел - Институт Кюри, Париж: "Има много известни български учени, които работят по този проект. Още повече, че той ще привлече и много други български учени, големи имена в областта да се върнат обратно в България."

С нужните технологии, учените имат намерение да се намесят значимо в изследванията на редките болести - област, в която науката все още не може да се похвали със сериозен пробив.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски срази Берое като гост и се изравни с Черноморец на върха в НБЛ
Левски срази Берое като гост и се изравни с Черноморец на върха в НБЛ
Майк Браун с любопитно сравнение между Везенков и Ману Джинобили
Майк Браун с любопитно сравнение между Везенков и Ману Джинобили