НОВИНИ

Елина Свитолина надви Виктория Азаренка и се класира за 1/4-финалите на Уимбълдън

Елина Свитолина
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
09:02, 10.07.2023
Чете се за: 03:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Украинката Елина Свитолина отстрани Виктория Азаренка (Беларус) и се класира за четвъртфиналите на Откритото първенство на Великобритания по тенис при жените.

Заемащата 76-а позиция в света Свитолина се наложи над 19-ата поставена Азаренка след обрат с 2:6, 6:4, 7:6(9) в среща от четвъртия кръг на турнира. Мачът продължи 2 часа и 49 минути.

Елина Свитолина поведе с 3:0 в третия сет, но допусна изравняване. В тайбрека тя изостана с 4:7, преди да обърне до 8:7 и впоследствие да спечели двубоя.

На четвъртфиналите украинската тенисистка ще се изправи срещу водачката в схемата Ига Швьонтек от Полша.

Виктория Азаренка бе шумно освиркана от публиката при излизането си от Корт №1 след срещата със Свитолина. Украинката поддържа решението си да не се ръкува с тенисисти от Беларус и Русия. Азаренка я поздрави с вдигната ръка преди да напусне корта, но получи освирквания, като не стана ясно дали феновете помислиха, че дали тя не желае ръкостискане.

„След раждането на дъщеря ми, това е най-страхотният момент в моя живот. Мачът беше много труден. Когато изоставах с 0:2 във втория сет, чух публиката и ми се доплака. Наистина исках да победя днес. Днес феновете ми дадоха много сила. Мислех колко хора ме гледат у дома и ме подкрепят. Знам колко много значи тази победа за тях. Всеки момент, в който могат да споделят щастие е специален. Мислех за трудните моменти в Украйна. Не мога да се оплаквам, просто трябваше да се боря“, заяви Елина Свитолина след мача.

Виктория Азаренка не бе доволна от феновете на Уимбълдън след освиркванията, които получи.

„Не мога да контролирам публиката. Не съм сигурна, че много хора разбраха какво се случва. Не беше честно, но какво да направя. Не съм направила нещо лошо, но продължавам да получавам различно отношение понякога. Уважавам това, че тя не иска да се ръкува с тенисисти от Русия и Беларус. Какво можех да направя? Да стоя и да чакам? Няма нищо, което да можех да направя, което да е правилно и мисля, че проявих уважение към решението ѝ. Мачът беше страхотен, а хората се концентрират само върху ръкостискането“, каза Азаренка и намекна, че някои може да са били пияни.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националният "Отбор на надеждата" спечели нова победа на Мондиала по футбол за бездомни хора
Националният "Отбор на надеждата" спечели нова победа на Мондиала по футбол за бездомни хора
Повече пари за извънболнична помощ са заделени в бюджета на Здравната каса
Повече пари за извънболнична помощ са заделени в бюджета на Здравната каса