НОВИНИ

Повече пари за извънболнична помощ са заделени в бюджета на Здравната каса

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 10.07.2023 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
Още
Слушай новината

"Повече пари за извънболнична помощ са заделени в бюджета на Здравната каса за 2023 г. Тя е с най-голямото увеличение – 24%", заяви в "Денят започва" председателят на Надзорния съвет на НЗОК Михаил Околийски.

Той обясни, че средствата ще бъдат насочени основно за профилактични прегледи, които ще бъдат увеличени като обем.

Утре парламентът заседава извънредно, за да обсъди и приеме парите на Касата.

Според план-сметката за здраве са предвидени малко над 7 млрд. и 27 млн. лв. или това е с 910 млн. повече спрямо 2022 година.

"Категорично става дума за повече направления, повече медико-диагностични дейности, повече услуги за бременни жени, за майките, за бебетата им, за децата. Това вече е категорично променено с повече възможни прегледи, които да се случват в реално време. Въпросът пак е тези прегледи да се използват, защото анализът показва, че хората имат право на тях, но не ги използват. Според данните само 38% от хората, които задължително трябва да си направят профилактичен преглед, го правят при общо практикуващия си лекар. Хората в активна възраст, които имат право на профилактичен преглед веднъж годишно, не го практикуват", заяви Михаил Околийски.

По думите му това означава, че комуникацията някъде се къса, тъй като профилактичният преглед е в интерес на хората. Според Михаил Околийски в здравната система липсва диалог между правителството, здравното министерство и хората.

Той посочи, че трябва да се навакса с имунизационния календар, защото има спад за традиционните ваксини при децата и има риск от избухване на морбили и на други заразни заболявания.

"Анализ показва, че от 2013 г. досега е нараснал два пъти бюджетът на здравеопазване, но въпреки това българите не са по-здрави. Това е така, защото не е ефективно лечението и прилагането на лекарствата, също така 44,5% от хората доплащат от джоба", каза още председателят на Надзорния съвет на НЗОК.

Вижте още във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елина Свитолина надви Виктория Азаренка и се класира за 1/4-финалите на Уимбълдън
Елина Свитолина надви Виктория Азаренка и се класира за 1/4-финалите на Уимбълдън
Катастрофа затвори прохода "Предел"
Катастрофа затвори прохода "Предел"