НОВИНИ

Премиерът Николай Денков заминава за срещата на върха на НАТО във Вилнюс

bnt avatar logo
от БНТ
08:12, 10.07.2023 (обновена)
Чете се за: 06:07 мин.
По света
Слушай новината

Премиерът Николай Денков заминава за Вилнюс за срещата на върха на НАТО. Лидерите на 31-те държави членки се събират в литовската столица, за да обсъждат аспирациите на Украйна за членство, блокирания прием на Швеция от Турция и Унгария, новите отбранителни планове на Алианса и разходите за отбрана.

Американският президент Джо Байдън вече заяви, че Украйна не е готова за членство и че, първо, трябва да приключи войната на нейна територия. Дни по-рано генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг потвърди, че Киев няма да получи покана за членство на срещата във Вилнюс.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски настоява за ясен политически сигнал, че страната му ще се присъедини, щом войната приключи, както и за пътна карта към целта.

Германия също изразява резерви към приема на Украйна, като, според дипломатически източници, съюзниците обсъждат мерки за продължаваща военна и финансова подкрепа за Киев, както и различен тип гаранции за сигурност за Украйна.

Столтенберг заяви, че съюзниците ще приемат пакет в помощ на Украйна от три стълба: Многогодишна програма, която да помогне на украинските въоръжени сили да постигнат пълна оперативна съвместимост с НАТО, издигане на политическите връзки на ново ниво чрез създаването на Съвет НАТО - Украйна, който да има кризисни консултативни функции, както и чрез ясен сигнал, че Украйна може да се присъедини, щом условията позволяват.

Съюзниците ще обсъждат, също така, три нови регионални отбранителни плана - Север, Център и Юг, съответно за Атлантика, Северна Европа и Средиземноморието и Черно море. За изпълнението на плановете ще се разчита на 300 000 военни във висока степен на готовност, които да бъдат разположени до 30 дни по Източния фланг.

След началото на войната на Русия в Украйна Алиансът разположи 40 000 войници по Източния фланг и общо осем батальонни бойни групи от Балтийско до Черно море, като 100 самолета и 27 кораба патрулират ежедневно.

За разходите за отбрана стана ясно, че едва 11 от 31 съюзници ще успеят да преминат прага от 2% от БВП през тази година, като България е на ниво 1,84%, или 1,9 млрд. долара. Очаква се във Вилнюс лидерите да решат, че 2% ще бъдат минимум, а не таван на разходите.

В понеделник след обяд е предвидена и среща между генералният секретар Йенс Столтенберг, шведския премиер Улф Кристершон и турския президент Реджеп Ердоган в опит да бъде убедена Анкара да ратифицира протокола за прием на Стокхолм.

Швеция, Финландия и Турция подписаха Тристранен меморандум на Срещата на върха в Мадрид, като Финландия вече е член на НАТО, но Анкара все още има резерви към приемането на Швеция заради даването на убежище на активисти на Кюрдската работническа партия. В опит да убеди Анкара да ратифицира протокола Швеция промени антитерористичното си законодателство и вдигна оръжейно ембарго над Турция.

За срещата на върха Вилнюс е превърната в "крепост", според световните медии, като Германия разположи 12 системи "Пейтриът", насочени към Калининград и Беларус, намиращ се само на 32 км от литовската столица, Испания достави ПВО НАСАМС, Франция изпрати артилерийски установки "Цезар", Франция, Финландия и Дания са изпратили изтребители, Франция и Великобритания са изпратили системи против дронове, 1000 войници от няколко страни членки охраняват града.

В делегацията с премиера Николай Денков са военният министър Тодор Тагарев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и и заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев. Участието на Денков се случва дни, след като пред украинския президент Володимир Зеленски, който беше на посещение в България, премиерът подкрепи членството на Украйна в НАТО, когато войната приключи, както и нов пакет военнотехническа помощ - трети поред в рамките на няколко месеца.

Основни резултати от срещата се очаква да бъдат решения относно продължаването на политическата и практическа подкрепа на Алианса за Украйна; надграждането на решенията от Срещата на върха в Мадрид (2022 г.) за засилване на сдържащия и отбранителен потенциал на Алианса и приемането на нов ангажимент за инвестиции в отбраната.

В рамките на форума ще бъдат проведени заседания във формат съюзници, както и в партньорски формат с участието на държавните и правителствени ръководители на азиатско-тихоокеанските партньори Австралия, Нова Зеландия, Япония и Република Корея и на председателя на Европейския съвет и председателя на Европейската комисия. Програмата предвижда провеждането на първото заседание на Съвета НАТО - Украйна, както и неформални заседания на министрите на външните работи и на министрите на отбраната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
6 жертви, 3 от които деца, на нападение с нож в детска градина в Китай
6 жертви, 3 от които деца, на нападение с нож в детска градина в Китай
Шест са новите случаи на коронавирус
Шест са новите случаи на коронавирус