НОВИНИ

Емоция и вълнение в първия учебен ден за украинските деца у нас

bnt avatar logo
от БНТ
17:21, 15.09.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Над 600 украински деца влязоха в клас във Варна. 15 от тях са приети в ОУ "Георги С. Раковски". За по-бързата им адаптация учениците ще имат повече часове по български език през цялата учебната година. За емоцията и вълнението в първия учебен ден разказва Даниела Цекова.

За 15 украински семейства, намерили у нас спасение от войната, днешният ден е по-различен. Децата им ще учат в българско училище, сред нови приятели.

"Аз очаквам от училище добри знания и хубави приятелства", казва Артьом, 2-ри клас.

"Дойдохме в България на 8 юли. Искаме детето ни да учи тук, във Варна. Синът ни с огромно нетърпение очаква да започне училище и да научи добре български", споделя Альона.

Децата от Украйна се насочват към училища, в които има незаети места.

"От март синът ми учи български език. Да е тук, сред децата, е най-доброто за него. За нас е важно да общува, а не да учи сам, пред един компютър, както досега", казва Юля.

"Дъщеря ни ще е трети клас тук. Страхувахме се, че може да не намерим място за нея, но сега тя има своя клас, своите учители и съученици и всичко вече е наред", казва Юлия.

"Предвидили сме групи занимания по интереси, една група в начален и една в 5-и 7-и клас за занимания по български език, усвояване на български език, за да помогнем на тези деца", обясни Димитър Димитров - директор на ОУ "Г. С. Раковски", Варна.

Най-много са деца от Украйна са приети в подготвителни групи, а също в 5-и и 6-и клас. Учениците със специални образователни потребности са насочени към специализираните учебни заведения.

Репортер: Даниела Цекова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Футболният Берое изненада всички първокласници в Стара Загора
Футболният Берое изненада всички първокласници в Стара Загора
Трима българи откриват Европейското по джудо за младежи в Прага
Трима българи откриват Европейското по джудо за младежи в Прага