НОВИНИ

Радев: Очаквам следващият парламент и правителство да погледнат с още по-голямо внимание на българското образование

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
11:08, 15.09.2022
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев участва в тържественото откриване на новата учебна година в 43-о ОУ „Христо Смирненски“ в София. Построена в началото на 20-и век, сградата на училището тази година навършва 115 години.

Президентът приветства учениците, учителите и родителите, които присъстваха на празничното събитие в двора на учебното заведение. Сред гостите бяха и представители на местната администрация, образователни и културни институции, общественици и културни дейци, свързани с 43-о ОУ „Христо Смирненски“.

"Мога да ви уверя, че служебното правителство ще направи всичко възможно училища, детски градини, болници да не затварят поради липса на отопление. Но, първо, честит празник на всички български ученици, учители и родители! По стара българска традиция училищният звънец днес проехтя над цяла България, за да ни припомни, че през вековете България е просперирала, когато е имала силно образование. Когато училището е преподавало не само знания, но и е възпитавало в любов към родината. Затова очаквам следващият парламент и редовно правителство да погледнат с още по-голямо внимание на българското образование, което трябва да бъде издигнато в стратегически национален приоритет, към усъвършенстване на учебно-материалната база, както дава добър пример тук това училище, към въвеждането на нови форми и методи, иновативни, на обучение, които да ни отварят към света, към издигане на престижа и мотивацията на българския учител, към защита на българската история, език и литература в учебниците, които през последните години са подложени на редица посегателства", заяви президентът Радев.

В централното фоайе на училището държавният глава и директорът Снежина Георгиева откриха барелеф на Христо Смирненски. Бюстът на патрона на училището е случайно намерен в началото на годината, захвърлен до кофи за смет, но впоследствие е възстановен със средства, събрани от училищната общност, и с подкрепата на Къща музей „Христо Смирненски“.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никола Стоянов: Не трябва евтиният азерски газ да захранва топлофикациите, а скъпият да отива за бизнеса
Никола Стоянов: Не трябва евтиният азерски газ да захранва топлофикациите, а скъпият да отива за бизнеса
Алегри изобщо не е притеснен за работата си в Ювентус
Алегри изобщо не е притеснен за работата си в Ювентус