НОВИНИ

Още 4 деца от Спортното училище в Пловдив са в болница със съмнения за хранително отравяне

bnt avatar logo
от БНТ
09:40, 15.09.2022 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Още 4 деца от Спортното училище в Пловдив са постъпили снощи в болница заради съмнения за хранително отравяне. Те имат същите симптоми, както останалите 12 деца, приети за лечение в инфекциозната клиника на болница "Свети Георги".

Всички са на възраст между 13 и 16 години. Подобряват се сравнително бързо, казаха от болничното заведение.

Все още няма категорични данни за причината за масовото натравяне на учениците. Взети са им микробиологични проби при постъпването в болницата. Резултатите се очакват утре. Проверките на Агенцията по храните също продължават. Фирмата, която се е занимавала с изхранването на децата, е била проверявана редовно и до този момент не са били открити нарушения. Храната е приготвяна на място, от нея също са взети проби. Ще бъдат изследвани и служителите, които са работили в училищния стол.

Ако се окаже, че причина за отравянето е храната, столът ще бъде затворен, като фирмата ще бъде санкционирана. Глобата е между 4 000 и 10 000 лв.

"Те идват с обезводняване, многократни повръщания, диарични изхождания, но благодарение на бързата реанимация и адекватно лечение децата са подобрени. Две от тях все още имат едно - две повръщания и диарични изхождания. Нищо не е категорично до получаване на микробиологичните резултати, но аз като се базирам на краткия инкубационен период, на консумацията на месни продукти, няколко вида и пилешко, и кюфтетата, предполагам, че е салмонелна инфекция", каза доц. Олиана Бойкинова, началник Инфекциозна клиника към УМБАЛ „Св. Георги".

"Този обект, откакто е регистриран, постоянно се проверява. Установено е, че няма нарушения. Търсим неизчистени въпроси, доизясняваме казусите днес сме извикали собственика на фирмата да дойде да му връчим предписание, във връзка с което ще изискаме от него пълна дезинфекция на обекта, с дезинфектанти, които имат по-продължително действие", каза д-р Иван Шиков, директор Агенцията за безопасност на храните - Пловдив.

Вчера вечерта са постъпили още 4 деца. Имат нужда от лечение на системи. Консумирали са свинско със зеле, кюфтета по чирпански и пилешка супа. Точната диагноза ще стане ясна след микробиологично изследване, което отнема 2 - 3 дни. Няма деца в тежко състояние. Изписани няма.

Над 60 ученици от Пловдив са със съмнение за хранително натравяне

В Спортното училище в Пловдив учат 665 деца от 5-и до 12-и клас. Голяма част от тях, най-вече тези, които са общежитие, се хранят в столовата. 194 от тях са се хранили там на 13 септември, а 65 от тях са почувствали неразположение няколко часа след храненето. Със симптоми на хранително отравяне са били и двама преподаватели.

Резултатите от пробите на храната, взети от Агенцията по храните в Пловдив ще станат ясни в понеделник.

Репортер: Нели Ангелова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама арестувани при акция срещу купуването на гласове в Дупница
Двама арестувани при акция срещу купуването на гласове в Дупница
Хиляди се редиха на опашка през нощта, за да се поклонят пред тленните останки на кралицата
Хиляди се редиха на опашка през нощта, за да се поклонят пред тленните останки на кралицата