НОВИНИ

Над 60 ученици от Пловдив са със съмнение за хранително натравяне

bnt avatar logo
от БНТ
13:18, 14.09.2022 (обновена)
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

65 ученици от спортното училище в Пловдив са със съмнение за хранително натравяне. 12 от децата са настанени в болница. По информация от лечебното заведение, те са били приети в среднотежко състояние и са под лекарско наблюдение.

Учебната година в спортното училище в Пловдив започна на 1 септември и една от версиите е, че хранителното натравяне е станало в училищния стол.

Общо 67 души - 65 ученици и двама души от персонала на спортното училище "Васил Левски" са се почувствали неразположени късно снощи. Най сериозно е било състоянието на 12 деца, които са приети в болница. На лечение сега в инфекциозна клиника остават 10. Версията за хранително натравяне засега е водеща в проверките и на Регионалната здравна инспекция и Агенцията по безопасност на храните. Все още обаче няма категорични данни за това, тъй като с подобна симптоматика протичат и някои вирусни инфекции.

Резултатите от микробиологичните изследвания ще бъдат готови най рано след два дни. Добрата новина е, че състоянието на всички се подобрява.

За сериозните здравословни проблеми на децата първи разбират дежурните възпитатели от общежитието на спортното училище. И веднага търсят съдействие от спешна помощ.

Вечерта 10 деца, 13, но три бяха върнати и бяха хоспитализирани в болницата, за да имаме увереността и спокойствието, че е оказана медицинска помощ", обясни Ружа Генова, директор на Спортно училище Васил Левски - Пловдив.

Всички ученици са на възраст от 10 до 16 години и са със симптоми на тежко хранително натравяне - гадене, повръщане, силни болки в корема.

"Децата имат умерено обезводняване, на системи са, но няма нито един, който да е в притеснително състояние или в критично Тъй като вероятно става дума за хранително отравяне, основното лечение е венозна реанимация, тоест заместване на загубените течности", каза д-р Иван Балтаджиев от инфекциозната клиника в УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив.

В спортното училището има стол с две менюта, съобразени с режима на децата. По регламент от храната има заделени колчиства, които се съхраняват 48 часа и днес са били изследвани. Регионалната здравна инспекция е проверила хигиената и дезинфекцията на помещенията.

"Изчакваме лабораторните резултати от Инфекциозна клиника и тези, които са взели колегите от агенцията по храните, за да можем да бъдем точни по отношение на източника, който е причинил този взрив", каза Сийка Димчева, директор на РЗИ-Пловдив.

Столът на училището е затворен. Взети са проби и от местата, където се приготвя храната. До момента не са установени нарушения съобщиха от Агенцията по храните. Проследени са продуктите като произход и срок на годност, технологията на приготвяне , здравните документи на персонала.

"Някои от децата, които имат симптоматика и неразположение не са консумирали храна в столовата. Но тези деца, които са били в Инфекциозна болница, са консумирали", каза Диана Спасова, началник на отдел "Безопасност на храните", БАБХ.

Проверката обхваща и четири лавки в района на училището. Психолози от Агенция "Закрила на детето" са преценили, че ситуацията в училището е спокойна и учебните занятия продължат по план.

Вижте повече в прякото включване на Димитър Димитров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФС даде старт на Националната програма за обучение на таланти
БФС даде старт на Националната програма за обучение на таланти
Учебната година започва присъствено, над 57 000 са първокласниците
Учебната година започва присъствено, над 57 000 са първокласниците