Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Лоша хигиена в стола на Спортното училище в Пловдив, пробите за салмонела и листерия са отрицателни

от БНТ
14:17, 19.09.2022
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
все ясна причината хранителното отравяне децата спортното училище пловдив
Слушай новината

Пробите от храната в Спортното училище в град Пловдив не показват наличие на салмонела, листерия и бацилус цереус, съобщават от Българската агенция за безопасност на храните.

При извършеното лабораторното изследване е установено несъответствие по показанията за хигиена на производствените повърхности.

Спряна е експлоатацията на обекта и са връчени предписания за извършване на основно почистване и дезинфекция на работните помещения и повърхности, както и за изследване за заразоносителство и здравословно състояние на персонала.

Проби за допълнителни изпитвания за норовирус и ентеротоксини са изпратени в лаборатория на БАБХ в град София. Резултати от тях се очакват след три дни.

Норовирусът е патоген, причиняващ стомашно-чревни инфекции с бързо разпространение. Възможно е да бъде причинител на хранително отравяне, като заразяване може да се случи при консумация на замърсена храна, уточняват от БАБХ.

Над 60 ученици от Пловдив са със съмнение за хранително натравяне

Миналата седмица десетки ученици от училището получиха симптоми на хранително натравяне. 15 от тях се наложи да бъдат настанени в болница.

Всички хоспитализирани вече са изписани. Все още обаче не е ясна причината, довела близо 70 деца до тежки стомашни проблеми.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Почина актьорът Досьо Досев
Почина актьорът Досьо Досев
Христо Стоичков заедно с олимпийски и световни шампиони отправят послание за мир
Христо Стоичков заедно с олимпийски и световни шампиони отправят послание за мир