НОВИНИ

Гълъб Донев: 400 военни ще се включват в разчистването на наводнените села

Александър Марков
от Александър Марков
10:26, 14.09.2022 (обновена)
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

400 военни от утре ще се включат в разчистването в пострадалите от наводнението села Каравелово, Богдан и Слатина, съобщи служебният премиер Гълъб Донев.

Кабинетът ще отблокира и 200 000 л питейна вода от държавния резерв за хората там.

Донев обяви, че има нужда от още хора, които да се включат в разчистването и справянето с последиците от природното бедствие и благодари на всички доброволци. Електричеството в селата вече е възстановено, обясни той, и посочи, че се работи в посока възстановяване на уличното осветление.

"За да ускорим възстановяването след потопа, правителството заедно с областния управител на Пловдив, кметовете на общини и кметовете на населени места продължаваме с повече хора и техника дейностите по разчистването на наводнените села Каравелово, Богдан и Слатина. За нас е важно колкото се може по-скоро да бъдат разчистени домовете и дворовете на хората там. Утре в почистването ще се включат допълнително 400 военнослужещи и техника. В петък служители от Областна и Общинска администрация в Пловдив и съседните области ще са в наводнените села, за да продължат с разчистването на къщите и дворовете на хората. Електрозахранването в домовете на хората е възстановено и се работи за това да бъде възстановено и уличното осветление в пострадалите села, като до 3 седмици инфраструктурата, улиците, мостовете и деретата на реките ще бъдат възстановени напълно и съответно почистени", каза Донев.

Вижте още в прякото включване на Александър Марков.

В аварийно-възстановителни дейности в селата Богдан и Карлово утре, 15 септември, ще участват 165 военнослужещи от Сухопътните войски, 100 от Командването за логистична поддръжка, както и по 50 човека от Военновъздушните сили, Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции. За изпълнението на задачите от Командването за логистична поддръжка ще бъдат осигурени инструменти.

И днес над 120 военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили помагат за отстраняването на последиците от бедствието, причинени от наводнението, в обществените сгради и частни домове, в най-засегнатите населени места на Община Карлово.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анте Шимунджа: Не мислим, че вече сме фаворити в групата
Анте Шимунджа: Не мислим, че вече сме фаворити в групата
След резултатите на работата на комисията между България и РСМ: Реализиране на поетите ангажименти
След резултатите на работата на комисията между България и РСМ: Реализиране на поетите ангажименти