Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Шефът на БУЛАТОМ: Не сме зависими от руския инженеринг

bnt avatar logo
от БНТ
08:42, 14.09.2022
Чете се за: 03:27 мин.
Бизнес
Слушай новината

Не сме зависими от руския инженеринг - 100% българската атомна централа се обслужва от български ядрени компании, които работят в този бизнес. Това заяви в "Денят започва" Богомил Манчев, председател на УС на БУЛАТОМ.

Горивото е с руски произход, но РОСАТОМ не е в забранителния списък, каза той. Ако бъде поставен по санкции - 28% от американските централи ще спрат, защото получават уранов концентрат от РОСАТОМ. После ще мислим за нас, каза той.

Към България има две предложения - едното е от "Уестингхаус", които мога да произведат старото гориво и те имат още година, за да направят анализ дали тяхното гориво става за нашите централи. Другото предложение е от ФРОМАТОМ. Който даде най-добри условия за АЕЦ "Козлодуй" - той е, каза Манчев.

Частите за подмяна и поддръжка на АЕЦ-а обаче би могло да бъде проблем, но има компании в Европа, където могат да се произвеждат част от резервните части - в Чехия и Франция.

По отношение на спирането на ТЕЦ Марица 3 шефът на БУЛАТОМ заяви, че централата има комплексно разрешително и ако има някакви нарушения, трябва да ги оправи и да възстанови работа. Инсталираната мощност на ТЕЦ-а е 120 метавата, но те работят под 100 мегавата. Ако достигнем максималните нарушения - независимо на кой ТЕЦ - защото нарушенията се отчитат на всички въглищни централи и се наложи да спрем нашите централи - ще затворим от около 4 000 мегавата мощности, което е 16 млн. мегават часа производство на електроенергия на годишен план. Т.е. сто процента ще прекъснем износа и ще имаме дефицит, а няма много излишна енергия около България, каза Манчев.

На въпрос защо сега се предприемат мерки с ТЕЦ Марица 3, при положение, че са направени вече 23 нарушения от страна на централата, Манчев препоръча да се зададе въпроса на предишните два министъра на енергетиката, както и на министрите на околната среда и водите.

Много лесно с лека ръка затваряме, но проблем е за хората, които работят, каза той

"ЕС искаше да затвори всички ТЕЦ-ове до 2025 година, но ние се преборихме като държава да го направим до 2038-а година. Но и до 38-а година няма нищо да направим, защото сме такива - хитруваме. Смятаме, че на нас ще ни се размине. Два мандата говориха, че ще получим дерогация, от какво да получим дерогация? Не представляваме никакъв съществен принос", каза шефът на БУЛАТОМ

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежкотоварен камион се преобърна на АМ "Струма"
Тежкотоварен камион се преобърна на АМ "Струма"
Илин Димитров: Удължаваме програмата за настаняването на украинските бежанци до 31 октомври
Илин Димитров: Удължаваме програмата за настаняването на украинските бежанци до 31 октомври