НОВИНИ

България може да бъде санкционирана от ЕС, ако замърсяването на ТЕЦ Марица 3 продължи

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:04, 13.09.2022 (обновена)
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

Държавата затваря принудително ТЕЦ Марица 3 в Димитровград заради замърсяване на въздуха. Това съобщиха министрите на екологията и енергетиката. Само за 24 часа централата е допуснала 8 превишения на нивата на серен диоксид от разрешени общо 24 подобни нарушения за година. Втората критична точка, в която въздухът се замърсява е Гълъбово. Недоволни от това, че ТЕЦ-а в града все пак ще работи след решение на съда - граждани излизат на протест.

Два протеста в Гълъбово заради ТЕЦ Брикел

България има разрешение от ЕС да бъде изключение от правилото по отношение на замърсяването със серен диоксид. Това означава, че нашите централи, въпреки че не отговарят на критериите, могат да работят. Изключенията не се допускат, когато нарушенията на година станат 24. До този момент те са 23. Като само за едно денонощие ТЕЦ Марица 3 в Димитровград е направил 8 нарушения и затова се налага да бъде затворен. Ако централата не бъде затворена, има опасност и останалите ТЕЦ-ове да бъдат спрени заради нарушенията само на едно дружество.

В момента около 40% от електроенергията в България се произвежда именно от въглищни централи. По думите на енергийния министър Росен Христов, ако не бъдат взети мерки навреме със спирането на ТЕЦ Марица 3, означава, че от нетен производител и износител на енергия, ще станем нетен вносител.

Това не е първото затваряне на централата. През пролетта ТЕЦ Марица 3 също беше спряна заради замърсяване, но съдът ѝ позволи да работи. Министрите на енергетиката и на околната среда и водите уверяват, че този сценарий няма да се повтори.

Ако замърсяването на ТЕЦ Марица 3 край Димитровград продължи, България може да бъде санкционирана от Европейския съюз.

"Този момент е изключително критичен предвид факта, че срещу България има две наказателни процедури, свързани с качеството на атмосферния въздух. Ако страната ни не покаже напредък по постигане на по-добри норми, ще се стигне и до съдебно произнасяне. Има огромна вероятност съдът да постанови мерки, които са свързани първо с отнемане на дерогациите, дадени по отношение на нормите на серния диоксид по отношение на големите инсталации в Маришкия басейн, втората мярка е ясно и категорично намаляване на мощностите, дори има вероятност от затваряне на централи", каза министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Затварят временно ТЕЦ Марица 3 - заради нарушенията там има риск за цялата електроенергийна система

В Маришкия басейн се намират три от най-големите централи на въглища у нас. Те осигуряват около 40% от тока в страната. В същото време спирането на ТЕЦ Марица 3 няма да се отрази сериозно на енергийната система.

"Със своите 65 мегавата мощност е абсолютно незначителна част от енергийната система на страната. Така че прекъсването на работата му по никакъв начин не влияе на енергийния баланс, на енергийната сигурност", каза енергийният министър Росен Христов.

На ТЕЦ-а вече е давано право да отстрани нарушенията. Централата дори беше спряна от екоминистерството през пролетта, но с решение на съда отново заработи.

"То по презумпция този срок вече е минал. По презумпция те следва да са изпълнили всички изисквания, така че да работят. Разбира се, прилагат се различни няма да използвам думата "трикове", които да им позволят те да работят често", каза министър Карамфилова.

Работа продължава друг често санкциониран заради замърсяването ТЕЦ Брикел. Там обаче екоминистерството е изпратило денонощно екипи да следят чистотата на въздуха.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дербито ЦСКА - Левски в Националната баскетболна лига ще се състои през ноември
Дербито ЦСКА - Левски в Националната баскетболна лига ще се състои през ноември
Пожар изпепели стопанство, 350 животни са без подслон
Пожар изпепели стопанство, 350 животни са без подслон