НОВИНИ

Кабинетът е твърдо "за" компенсации за бизнеса заради скъпия газ

Николай Минков
от Николай Минков
17:23, 13.09.2022 (обновена)
Чете се за: 06:02 мин.
Бизнес
Слушай новината

Кабинетът е твърдо "за" компенсации за бизнеса заради скъпия газ. Това каза служебният министър на икономиката Никола Стоянов. Бизнесът поиска доставки на евтин газ и се обяви срещу кръстосаното субсидиране на КЕВР, което компенсира бита за сметка на индустрията.

Въпросът за държавна компенсация на бизнеса стана особено актуален, след като стана ясно, че „Булгаргаз“ иска синьото гориво да поскъпне от първи ноември с нови 12.45% или близо 279 лв. за мегаватчас при заложени 245 за октомври. На този фон едва 37% от компаниите у нас могат да преминат на алтернативни горива.

Схема за подпомагане ще има, но не е ясно откъде ще се финансира, заяви служебният министър на икономиката. Той обаче отхвърли това да стане чрез увеличаване на данъците. Така единственият реалистичен източник остава Фонда за енергийна сигурност, който се финансира от производителите на ток и доставчиците.

Въпросът е дали в него ще има достатъчно средства и за компенсациите на бизнеса за скъпия борсов ток и за високата цена на газа, ако бъде взето такова решение.

Служебният кабинет няма да остави бизнеса без подкрепа заради скъпия газ, заяви министърът на икономиката.

"Като министър на икономиката мисля, че това е и разбиране на цялото правителство. Твърдо сме "за" компенсации за газа. Не може да има компенсации за електроенергия, а да няма за газ и да поставяме едни фирми в неконкурентна ситуация, спрямо други. Твърдо ще има и ние ще подготвим схема, която ще предложим на следващия парламент, разбира се, тъй като без парламент, ние не можем да променим нищо в схемите в момента", каза Никола Стоянов.

Той обаче не обясни откъде държавата ще намери нужните средства.

"Данъци няма да се увеличават със сигурност. Търсят се други варианти. Гледаме какво правят и другите държави в ЕС. Работим по въпроса. Това което е, разбира се, пари от някъде трябва да се намерят", каза той.

А работодателите поискаха кабинетът да осигури доставки на възможно най-евтиния газ, тъй като държавата не може да набави пари за компенсациите от свръхпечалбите на доставчиците на горива.

"По-важно е да се постигнат общо добри цени на природния газ, на микса, който "Булгаргаз" внася, защото, за разлика от електроенергията, свръхвисоките цени формират печалби не в български предприятия, а в чужди и от там не могат да се вземат средствата и да послужат за компенсация. Компенсациите за газа трябва да прибегнат до нови разходи и дефицити в бюджета", каза Васил Велев - председател на АИКБ.

Според министъра на икономиката освен възможен бартер с Азербайджан ток срещу газ, се работи и за нов дългосрочен договор и участие в търгове за запазване на допълнителни капацитети в газопроводите от азиатските находища.

"Искаме да блокираме от разширението на Южния газов коридор още 1 млрд. за България след 3,4 години. Говорим с всички не само с Азербайджан, с всички възможности и вчера имах среща с посланици от други държави, които са производители на газ, е да намерим допълнителни количества за тази зима, тъй като нашата цел е поне на 150% да обезпечим нуждите ни, тъй като всичко е разговори и преговори и не се знае въобще с "Газпром" ще стане ли нещо, няма ли да стане? Ние трябва да сме готови за всеки вариант", каза Никола Стоянов.

А бизнесът предупреди, че ще бъде грешка защитата на най-уязвимите групи да се остави в ръцете на КЕВР.

"На първо време трябва да възпре този светъл порив на КЕВР да направи кръстосано субсидиране на бита за сметка на икономиката, за сметка на работещите хора в крайна сметка. Защото се появиха такива идеи - евтиният газ да отиде за топлофикации, а скъпият за предприятията. Това ще доведе до спиране на работа на предприятията и до ръст на безработицата и хората няма да имат заплати и въобще, за да могат да си платят евтините сметки за парно", каза Васил Велев.

Служебният министър на икономиката прогнозира, че цените на горивата у нас ще продължат да падат заради активните действия на служебния кабинет с участниците на пазара на горива.

"Говорим за облекчаване работата на участниците на пазара за търговия на едро на горива. Тъй като имаше много административни пречки, изисквания допълнителни, които иначе можем от наша гледна точка да облекчим, те от тяхна страна също проявиха добра воля и така разговорите продължават. И аз, честно казано, се надявам и съм сигурен, че спадът на цените ще продължи", каза Никола Стоянов.

Той посочи, че средствата за отстъпка на масовите горива са гарантирани и през следващия месец, след това редовният парламент ще реши дали мярката да продължи до края на годината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световно първенство по художествена гимнастика на живо само по БНТ
Световно първенство по художествена гимнастика на живо само по БНТ
Любомир Ганев: Кандидатури за нов селекционер на мъжете ще приемем до 5 октомври
Любомир Ганев: Кандидатури за нов селекционер на мъжете ще приемем до 5 октомври