НОВИНИ

Над 26 000 души се поклониха пред ковчега на кралицата в Единбург

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
16:58, 13.09.2022
Чете се за: 02:37 мин.
Европа
Слушай новината

Великобритания продължава да отдава почит на покойната кралица Елизабет Втора, която почина след 70 години на трона. Повече от 26 000 души се поклониха пред ковчега ѝ в катедралата "Сейнт Джайлс" в Единбург. Много от тях са чакали на опашка цялата нощ. Крал Чарлз Трети участва в бдението в катедралата.

В момента сме свидетели на едно бавно, тържествено сбогуване с кралица Елизабет Втора, което продължава вече няколко дни и ще продължи до погребението ѝ в понеделник, заяви в "Светът и ние" нашият специален пратеник в Лондон Цветелина Йорданова.

Това сбогуване е подготвяно много дълго и е напълно в унисон с традициите на британската монархия, но е и едно топло и човешко сбогуване от страна на британците, което отговаря на отношението им към кралицата и нейната роля в техния живот.

Днес крал Чарлз Трети е в Северна Ирландия, което е последната спирка от неговата обиколка в различните части на Кралството. Това също е етап от сбогуването с неговата майка.

Снимки: БГНЕС

В 19.00 часа българско време ковчегът ще отпътува от Единбург за Лондон. С нея ще е единствената дъщеря на кралицата - принцеса Ан.

Британците в момента са разтърсени от новината за кончината на кралица Елизабет Втора, защото е изненадваща за тях. Дори в последната си снимка преди няколко дни кралицата излъчваше жизненост и спокойствие и хората не очакваха такъв развой. В момента всички усилия са концентрирани в това тя да бъде изпратена подобаващо.

Всички пожелават успех на крал Чарлз, но когато траурът отмине, на него ще му бъде много трудно да излезе от сянката на майка си. На кралското семейство вероятно ще им бъде много трудно да останат и така обединени. Крал Чарлз ще трябва да даде ново лице, глас и стил на тази монархия в едни много тежки моменти за британците.

Вижте повече във видеото

Гледайте повече от "Светът и ние"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любомир Ганев: Кандидатури за нов селекционер на мъжете ще приемем до 5 октомври
Любомир Ганев: Кандидатури за нов селекционер на мъжете ще приемем до 5 октомври
Sofia Open 2022 организира "детски ден" на 27 септември
Sofia Open 2022 организира "детски ден" на 27 септември