Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Електронните рецепти: Улеснение или проблем?

bnt avatar logo
от БНТ
08:34, 14.09.2022
Чете се за: 02:32 мин.
Здраве
Слушай новината

Eлектронните рецепти са важни за фармацевтите, както за всички по веригата, дори и за самите лекари. Това заяви в студиото на "Денят започва" Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

„По официални данни 74% от всички лекарства се изписват по свободна продажба. точно те се предписват на бяла рецепта, а не дигитално. 68 000 рецепти на ден. Липсват записи в пациентското досие за над 130 000 рецепти дневно“, каза Костов.

Той обясни, че разчитането на една рецепта създава трудности дори и на фармацевтите.

„Така че и в момента на хартия пациентът има затруднения. Електронната рецепта може да бъде разпечатана както от лекаря, така и в аптеката“.

Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз заяви, че никога не е замисляно, когато се е създавал Националната здравно-информационна система, да има деление на рецепти по каса или на свободна продажба.

„Една рецепта е рецепта и няма никакво значение кой ще заплаща рецептата – дали тя ще бъде платена частично или напълно от здравноосигурителния фонд, или от пациента. Лекарствата са едни и същи в голямата си част и те имат същото отношение към здравето на пациента. Този електронен запис трябва да влиза в пациентското досие“, каза той.

Маринов припомни, че от близо две години има електронни рецепти. И повече от година и три месеца тези рецепти са задължителни по Здравна каса. Рецептите по Здравна каса са многократно по-сложни от тези, които са на свободна продажба.

„Ние не недоумяваме защо лекари, които са на работното си място, издават електронни рецепти по Здравна каса, а в същото време отказват да правят това за рецептите на свободна продажба“, заяви Маринов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илин Димитров: Удължаваме програмата за настаняването на украинските бежанци до 31 октомври
Илин Димитров: Удължаваме програмата за настаняването на украинските бежанци до 31 октомври
Продължават ремонтите на възлови пътни артерии в София - вижте къде
Продължават ремонтите на възлови пътни артерии в София - вижте къде