НОВИНИ

Отлагат електронната рецепта и за антибиотиците

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
16:35, 12.09.2022
Чете се за: 05:20 мин.
Здраве
Слушай новината

Отлагат въвеждането на електронна рецепта и за медикаменти, които не се заплащат от здравната каса. Според промени, наскоро публикувани в "Държавен вестник", от 1 ноември бялата хартиена рецепта за предписване на антибиотици трябва да остане в историята.

Служебният здравен министър предлага промяна, с която на практика се запазва правото на лекарите да избират между хартиената и дигиталната рецепта.

Над 70% от българите знаят, че у нас съществува възможност за издаване на електронна рецепта. А 23% не са чували за това. Данните са от проучване на агенция "Тренд", проведено през юни по поръчка на Българския лекарски съюз.

Близо 60% от анкетираните смятат, че хартиените и електроните рецепти трябва да се използват паралелно. Около 20 на сто са на мнение, че е по-добре да се премине изцяло на дигитални рецепти. 10 процента са на обратната позиция, че трябва да останат само хартиените предписания.

Над 40% от участниците в проучването признават, че са купували антибиотик без рецепта от аптеката. Според фармацевтите електронната рецепта може да пресече безразборната употреба на антибиотици, а лекарите смятат, че контролът в аптеките трябва да се засили.

ВИЖТЕ ЦЯЛОТО ПРОУЧВАНЕ ТУК

Повече от година доктор Даскалова е длъжна да предписва електронно лекарствата, коиго се поемат от здравната каса на хронично болните си пациенти.

"Много по-удобно за нас като лекари, много по-бързо, по-контролирано се отпускат лекарства. Следят се общо взето всякакви неточности, които бихме могли да допуснем като човешка грешка. Мен това значително ме улеснява", казва тя.

Доктор Даскалова може да смени и бялата хартиена рецепта с електронно предписание стига функционалността да е добавена в софтуера, с който работи и да е сигурна, че аптеките могат да отворят рецептата.

"Пациентите не са много запознати още с това. Дори по трудно свикват с е-здравеопазването", казва тя.

По данни на здравното министерство до момента са издадени над 20 милиона електронни рецепти, като едва около 18 хиляди от тях са така наречените "бели рецепти". Вече няколко пъти различните екипи на здравното министерство се опитват да въведат изцяло електронната рецепта, но без успех заради недоволство на лекарите.

"В целия ЕС и в останалата част от света няма забрана за изписване на хартиена рецепта и смятаме, че българските пациенти не могат да бъдат третирани различно от европейските", казва д-р Иван Маджаров - председател на БЛС.

Лекарите казват, че изписването на електронни рецепти в болниците и когато са на домашно посещение, например, ще ги затрудни. Предишният екип на здравното министерство прие промени, според които от първи ноември е задължително електронно да се предписват антибиотиците, но екипът на служебният здравен министър предлага да се запази сегашното положение.

БЛС: Неразумно е пълното отпадане на хартиената рецепта

"Това е за мен е стъпка назад, защото, след като вече сме тръгнали в тази посока не виждам причина, поради която това да не се направи", каза магистър фармацевт Велина Григорова - председател на Български фармацевтичен съюз.

От здравното министерство заявиха, че целта на предложените промени е да осигурят възможност на всички лекари да предписват лекарства, независимо дали разполагат с необходимия софтуер. И още - мобилно приложение за изписване на електронни рецепти не е част от споразумението на здравното министерство с "Информационно" обслужване. Такова не е поръчвано и заплащано, допълват от здравното министерство. Не отговориха обаче как ще ограничат безразборната употреба на антибиотици.

От лекарския съюз предлагат решение:

"Най-логичното е да се обвърже софтуерът на аптеките със възможността за отпускане от складовата наличност", каза", каза д-р Иван Маджаров.

"Може би от 2 години всички лекарства, които влизат и излизат от аптеката се следят чрез т.нар. електронна система за проследяване на лекарствата. Когато е хартиена рецептата не се знае дали тези антибиотици, които са излезли от аптеката, дали са продадени с рецепта или без", каза Велина Григорова - председател на Български фармацевтичен съюз.

Дали антибиотиците ще се предписват само електронно, здравното министерство ще реши окончателно следващия месец.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посолството ни в Украйна възобновява поетапно работата си
Посолството ни в Украйна възобновява поетапно работата си
Локомотив Пловдив без Бидунга и Луан, но с Илко Пиргов срещу Септември в София
Локомотив Пловдив без Бидунга и Луан, но с Илко Пиргов срещу Септември в София