НОВИНИ

Американският бас Ерик Халверсон пристигна в България за рождения ден на Николай Гяуров

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
11:37, 12.09.2022
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Американският бас Ерик Халверсон пристигна в България за рождения ден на своя оперен кумир Николай Гяуров.

Утре вечер в родния град на големия български певец Велинград ще има голям концерт с участието на самия Халверсон.

Една голяма оперна звезда не скъпи суперлативите и възхищението си за Николай Гяуров. Казва, че българинът е причината самият той да тръгне по пътя на операта. Среща го на живо два пъти - първия път като почитател, който чука на вратата на гримьорната му, а втория път като смутен младок, който тъкмо започва своята кариера.

"През 1981 г., когато пеех Колин в "Бохеми" в Тексас с Мирела Френи, имахме репетиция и аз тъкмо щях да запея арията на Колин, когато Николай Гяуров влезе в залата за репетиции. Така се шокирах, че незабавно започнах да пея ниско, защото се притесних да пея пред толкова голяма звезда като Гяуров, но той беше така мил с мен - страхотен мъж", спомня си Ерик Халверсон.

Феноменалният глас на Гяуров е това, което поразява младия Халверсон.

"Качеството на неговия глас и неговия емоционален израз в определен репертоар, в определени роли, към които аз имах отношение, без никога да съм си мислел, че бих могъл да пея равностойно на Гяуров, защото той е 10 пъти повече от това, което съм аз. Но той стана причина да започна да пея крал Филип от Дон Карлос още, когато бях на 20 години", казва той.

Оперната певица Марена Балинова е човекът, който кани Халверсон да пее в памет на своя идол в родния му град. Самата тя също е докосната, но не само от музикалната мощ, а и от човешките качества на Гяуров.

"С един от първите си хонорари той закупува рентгенов апарат, който все още работи в болницата. Започнах да се прекланям пред неговата личност, пред същността му, пред това, че той е служил толкова вярно и искрено, ако щете - на изкуството и на България - тихомълком обаче, без грандиозни похвали и не знам си какво", казва Марена Балинова.

Концертът в памет на Гяуров вече е традиция, а Марена Балинова обещава, че догодина във Велинград ще дойде друга оперна звезда, делила една сцена с Николай Гяуров.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български победи за Балканската купа по летен биатлон
Български победи за Балканската купа по летен биатлон
Липса на улици и проблеми с отводнителните канали тревожат жители на петрички села
Липса на улици и проблеми с отводнителните канали тревожат жители на петрички села