НОВИНИ

Необходимите количества газ за "Топлофикация София" ще бъдат осигурени

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
10:43, 12.09.2022 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Природният газ, нужен за парното в София, ще бъде осигурен за зимата. Подписан е и договор за следващата година между "Топлофикация-София" и "Булгаргаз". Обмисля се и въвеждането на компенсации, като тези при тока, за да не се повишат сметките за отопление на абонатите.

Новият договор между "Топлофикация-София" и "Булгаргаз" ще гарантира доставката на синьо гориво за следващата година на столичната топлофикация. През лятото имаше прецедент, при който между държавния доставчик и най-големия потребител на природен газ нямаше подписан договор.

От Столичната община, която е принципал на топлофикационното дружество настояват за компенсации в сметките за парно, подобно на това за електроенергията.

Доставките на природен газ за "Топлофикация-София" за предстоящия отоплителен сезон са гарантирани с нов договор с "Булгаргаз" за следващата година.

"Подписан е договорът, така че считано от 7.00 часа на 1 януари следващата година, до края на годината всички необходими количества природен газ за София ще бъдат осигурени", каза Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет.

А за част от дълга на "Топлофикация-София" е подписано споразумение с "Булгаргаз" за погасяване на 860 млн. лв.

"В момента сме фокусирани на тези спешни мерки, свързани с прихващане на задължения и решаване на проблемите с паричния поток. Това са само междинни крачки", каза служебният министър на енергетиката
Росен Христов.

От общината обаче настояват и за държавна компенсация за абонатите на парно, подобно на тази давана за електроенергия.

"480 млн. лв това е поскъпването на природния газ от септември м.г. до днес, което остана некомпенсиран по никакъв начин", каза Георгиев.

Служебният енергиен министър Росен Христов обясни обаче, че държавата има друга цел: "Приоритет на правителството е не да осигури компенсации, а да осигури газ на цени, които индустрията би си позволила, за да работи".

Според Христов през настоящия отоплителен сезон "Топлофикация-София" ще продължи да натрупва нови задължения.

"Топлофикация от следващия месец ще започне да натрупва нови задължения, от порядъка на няколко стотин милиона на месец. Стигащи в пиковите месеци до 600-700 млн. лв.", каза Христов.

Затова и от общината, и от министерство са на мнение, че трябва да се търси международен инвеститор за софийската топлофикация, който да модернизира дружеството и то да започне да функционира на пазарен принцип. Такъв търг се подготвя, но все още не са водени разговори с потенциални инвеститори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Племенница на белгийския крал се омъжи (Снимки)
Племенница на белгийския крал се омъжи (Снимки)
Белгиец триумфира в 77-ото издание на колоездачната Обиколка на Испания
Белгиец триумфира в 77-ото издание на колоездачната Обиколка на Испания