НОВИНИ

Липса на улици и проблеми с отводнителните канали тревожат жители на петрички села

bnt avatar logo
от БНТ
11:36, 12.09.2022
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Тежка ситуация с инфраструктурата и отводнителните канали застрашава малките населени места в Подгорието. При всеки дъжд жителите на Самуилово, Коларово и Беласица край Петрич сами ограждат домовете си, за да не ги залеят придошлите води.

Защо не са предприети мерки и какъв е рискът да се повторят събитията от Карловско вижте във включването на Али Мисанков.

Подкопана пътна мрежа, на която асфалтова настилка не е полагана никога, а при всеки дъжд образувалите се дерета от планината заливат дворовете на къщите - така изглеждат всички улици на малките населени места в Подгорието край Петрич.

"За нас това е проблем и страх, както за всички, които живеят на улицата. Неоправени канали, неоправени дерета - страхуваме се за нашите домове", казва Ана Минева - жител на Самуилово.

"Живея в къща, метър и половина имам стена, водата се качи горе. Толкова много вода беше, нещо страшно беше", разказва Лилия Терзиева - жител на Самуилово.

Местните кметове разчитат единствено на държавата, която да отпусне средства за ремонт, така че образувалите се дерета да се превърнат в пътища.

"Без намесата на държавата ние ще продължаваме да си ходим по улици от 16-и век и след всеки дъжд ще ги променяме, за да ги преименуваме като дерета, защото те стават непроходими", признава Кирил Стоянов - кмет на село Самуилово.

Заради проблемните улици, временно решение на проблема хората са намерили с изграждането на бетонни стени. Опасенията им са обаче, че при по-обилни дъждове и те ще бъдат отнесени заедно с покъщнината.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Американският бас Ерик Халверсон пристигна в България за рождения ден на Николай Гяуров
Американският бас Ерик Халверсон пристигна в България за рождения ден на Николай Гяуров
Близо 400 къщи са засегнати от наводнението в Карловско, щетите надхвърлят 80 млн. лв.
Близо 400 къщи са засегнати от наводнението в Карловско, щетите надхвърлят 80 млн. лв.