НОВИНИ

Завършен е първи етап от строителството на интерконектора България - Гърция (СНИМКИ)

bnt avatar logo
от БНТ
15:58, 12.09.2022
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Завършен е първи етап от строителството на интерконектора България -Гърция. Това стана ясно след инспекцията на служебния регионален министър Иван Шишков, който провери работата по довършване на газовата връзка. Днес започнаха и 72 часови проби.

По интерконектора остават само довършителни работи. Тази седмица се очаква той да получи акт 15. Целта е съоръжението да започне да работи преди началото на отоплителния сезон и по него да потече по-евтин азерски газ.

"Всички основни дейности, които трябваше да бъдат завършени, са завършени. Днес е внесено в противопожарната служба екзекутива за съгласуване, утре или вдругиден аз ще го заверя така, че този етап ще бъде приключен в рамките на два дена да бъдат събрани всичко актове, защото за да бъде подписан акт 15, зависи от това строителят да събере всички актове и надзора да го разпише. Това, което държавата трябва да направи за акт 15 аз ще го свърша", каза министър Шишков.

Очаква се тази седмица газовата връзка с Гърция да получи Акт 15

Кранът на интерконектора е отворен. От средата на юни тръбите са запълнени с тестови количества природен газ, а днес започнаха 72-часови проби.

"Говориме за вдигане на налягането до работното налягане, тоест един тест още по-сериозен, който почва всъщност от "Булгартрансгаз" една част, която е за трите дена и също паралелно от това по трансатлантическия ще купиме допълнително по-сериозна част", каза Теодора Георгиева, изпълнителен директор на ICGB.

Азерският газ се очаква да тръгне на 1 октомври от Комотини по 183-километрово трасе с капацитет три милиарда кубически метра до Стара Загора.

Репортер: Десислава Петкова

Снимки: МРРБ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиан Добрев: Искам да се утвърдя като титуляр в Славия
Кристиан Добрев: Искам да се утвърдя като титуляр в Славия
Възстановено е движението по Ришкия проход
Възстановено е движението по Ришкия проход