НОВИНИ

Очаква се тази седмица газовата връзка с Гърция да получи Акт 15

очаква седмица газовата връзка гърция получи акт
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
14:30, 12.09.2022
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Тази седмица газопроводът, свързващ България и Гърция, трябва да получи Акт 15. Това обяви при поредната си инспекция на газоизмервателната станция край старозагорското село Малко Кадиево служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Ако бъде запазена скоростта на работа, през следващата седмица интерконекторът ще получи и АКТ 16.

Довършителните дейности по трасето на газопровода и документалните процедури вървят паралелно, подчерта министър Шишков. Той допълни, че е стартирал днес поредната проверка по обектите на интерконектора заради пропуски, които строителят се е ангажирал да отстрани в срок до днес. Иван Шишков бе категоричен, че срокът за въвеждане в търговска експлоатацията на съоръжението ще бъде спазен.

Преди издаване на АКТ 16 съоръжението ще премине 72-часова проба. При посещението си на газоизмервателната станция край Стара Загора министър Шишков обяви, че вече са получени почти всички положителни становища от кметовете на общини. Единствено с община Кърджали строителят трябва да отстрани няколко пропуска, за да бъдещо получено подобно становище. По-късно през деня Иван Шишков посети и Диспечерския център до хасковското село Стамболийски.

Газопроводът между България и Гърция е с капацитет от 3 млрд. куб.м. газ. През 183 км. интерконектор, свързващ Комотини - Стара Загора, у нас трябва да бъдат доставян 1 млрд.куб.м. газ от Азербайджан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьор загина, след като се удари в кон в Силистренско
Шофьор загина, след като се удари в кон в Силистренско
Левски – Рилски спортист още на старта на баскетболния сезон
Левски – Рилски спортист още на старта на баскетболния сезон