НОВИНИ

Урсула фон дер Лайен: Европейската солидарност към Украйна ще остане непоколебима

bnt avatar logo
от БНТ
10:00, 14.09.2022 (обновена)
Чете се за: 05:35 мин.
Европа
Слушай новината

Първата дама на Украйна Олена Зеленска беше почетен гост на годишната реч за състоянието на Евросъюза, която председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен произнесе в Европарламента. Темата за солидарността на Евросъюза с Украйна бе водеща в речта на Фон дер Лайен.

Цялата реч може да гледате ТУК

Европейската солидарност към Украйна ще остане непоколебима, каза в началото на речта си Урсула фон дер Лайен.

Путин ще се провали и нашите ценности ще възтържествуват.

"Днес куражът си има име и то е Украйна. Куражът има лице и това са лицата на украинските мъже и жени, които се изправиха срещу руската агресия. Спомням си един момент в първите седмици на инвазията, когато първата дама на Украйна Олена Зеленска отиде при родители на украински деца, убити от нашественика. Стотици семейства, за които животът никога няма да бъде същият. Винаги ще помним невинните жертви на тази война. И днес тя е тук, с нас - скъпа Олена Зеленска. Изисква се огромен кураж, за да се противопоставиш на жестокостта на Путин, но вие го направихте", каза Фон дер Лайен.

Санкциите срещу Русия ще продължат, финансовата подкрепа за Украйна - също, заяви още тя. Досега ЕС е предоставил на Украйна 19 млрд. евро помощ, без да се включва в тази сума военната помощ.

По думите ѝ руската икономика в момента е на животоподдържащи машини. Руската индустрия е разрушена. Кремъл е виновен за това.

ЕС ще продължи да работи с Украйна за построяване на украински училища, за което ще бъдат предоставени над 100 млн. евро Фон дер Лайен съобщи, че Украйна ще бъде включена в единния пазар на Европа и в зоната за свободен роуминг.

Фон дер Лайен говори и за енергийната криза. Заяви, че ЕС трябва да замени Русия за доставките на газ с доставчици от САЩ и Норвегия. Миналата година доставките на газ от Русия са били 40%, сега са 9%. Русия обаче продължава да манипулира енергийния пазар, каза председателят на ЕК.

Въвеждат се мерки за държавите членки за намаляване на общото електрическо потребление. Мерките ще бъдат обявени по-късно днес.

Необходима е целенасочена подкрепа за малки и средни предприятия, като заводите за стъкла. Също за семействата, които не могат да си плащат сметките. Ето защо предлагаме таван на приходите на компаниите, които произвеждат електроенергия от ВЕИ-та или атомна енергия, каза тя. Над 140 млрд. евро ще се съберат за държавите членки за справяне с проблемите с енергията.

Трябва да се създадат условия за по-ниски цени, трябва да се погрижат и за сигурността на доставките и за конкурентоспособността в световен план.

В Балтийските държави има много инвестиции във ВЕИ централи, а в Германия тръгнаха новите влакове, задвижвани с водород, съобщи още фон дер Лайен. Ще се инвестират средства за изграждане на новия пазар за водорода.

Снимки: БГНЕС

За Плана за възстановяване Фон дер Лайен заяви, че е успешна стъпка. 100 млрд. са предоставени на държавите, предстои да получат още 700 млрд.

Председателят на ЕК засегна и проблема със заетостта. Заяви, че безработицата е ниска, но има проблем с незаети работни места. Предложи 2023 г. да бъде обявена за година на образованието.

Тя говори и за Западните Балкани, че трябва да станат част от ЕС, както и че ЕС ще представи нови законодателни мерки, свързани с борбата с корупцията.

Речта на фон дер Лайен беше определена от мнозина от присъстващите като много силна и категорична.

По-късно Урсула фон дер Лайен и Олена Зеленска ще пътуват за Киев, където председателят на ЕК ще разговаря с Володимир Зеленски.

Речта за състоянието на Съюза е знаково събитие в началото на всеки нов политически сезон в Европа от последните 12 години насам. Дебатът през септември за състоянието на Европейския съюз е момент, който демонстрира отчетността на Европейската комисия пред демократично избраните представители на ЕС и спомага за изграждането на по-прозрачен и демократичен Съюз. Заедно с речта си председателят на Комисията представя и писмо с намерения за законодателните инициативи, които предстоят през следващите седмици и месеци.

Вижте повече във видеото от Десислава Апостолова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След резултатите на работата на комисията между България и РСМ: Реализиране на поетите ангажименти
След резултатите на работата на комисията между България и РСМ: Реализиране на поетите ангажименти
Стилиян Петров недоволства от отношението на БФС към школите
Стилиян Петров недоволства от отношението на БФС към школите