НОВИНИ

Браншови организации поискаха по-строг контрол при вноса на зърно от Украйна

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
12:19, 14.09.2022
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите и Националния съюз на земеделските кооперация представиха своите искания и в София.

Фитосанитарният контрол на вноса на зърнени и маслодайни продукти от Украйна, както и транзитът на тези суровини са в основата на проблемите. Именно заради това от браншовите организации поискаха по-строг и завишен контрол от държавата при вноса на тези суровини. По думите им няма контрол и върху транзита на тези суровини.

Земеделци излязоха на протест в Карнобат

"Нашето искане е забрана за внос на зърнена продукция с неразрешени за Европейския съюз препарати за растителна защита. Всички останали страни, за които говорим. Проблемът им не е вноса, а логистиката. При нас проблемът е вноса. В Европейската пътна карта е записано ясно, че страните от ЕС трябва да осигурят достатъчно коридори за износ на украинското зърно за страни, които се нуждаят. Вносът на украински зърно в ЕС е спекула на определена група търговци", каза Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Протест на земеделците и в Северна България

Зърнопроизводителите имат искания и на европейско ниво. Едно от тях е свързано с регламентите, които предстоят да влязат в сила във връзка със Зелената сделка. И то тези, които касаят пестицидите. У нас използването на пестициди по отношение на зърното е много по-ниско от средното за Европа и ако влязат допълнителните рестрикции за използване на пестициди, те почти няма да могат да използват такива препарати, което ще ги направи неконкурентноспособни на европейския пазар.

Вижте повече във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силвия Пеева и Теодора Бозова ще водят 15-годишните баскетболистки на турнир в Испания
Силвия Пеева и Теодора Бозова ще водят 15-годишните баскетболистки на турнир в Испания
Протест на земеделците в страната срещу безконтролния внос на украинско зърно
Протест на земеделците в страната срещу безконтролния внос на украинско зърно